Závin z kynutého těsta s tvarůžky a zelím

Tento slaný závin z kynutého těsta s tvarůžky, kysaným zelím a karamelizovanou cibulkou je poctivá česká klasika s výraznou chutí. Kombinace jemně nakyslého zelí, pikantních tvarůžků a dozlatova opečené cibulky vytváří sytou a zároveň harmonickou náplň, která skvěle vynikne v nadýchaném těstě. Ideální jako teplá večeře nebo pohoštění k pivu.

Ingredience (4 x porce)

Na těsto

Na náplň

Na potření

Postup přípravy

  1. Droždí rozmícháme s cukrem a trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 10 minut.
  2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek, vejce, rozpuštěné máslo, sůl a zbytek mléka. Vypracujeme hladké, vláčné těsto. Zakryjeme a necháme kynout cca 45 minut.
  3. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme pomalu zesklovatět a zkaramelizovat. Přidáme překrájené zelí, osolíme, opepříme, okořeníme kmínem a krátce podusíme.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme na obdélník, potřeme zelno-cibulovou směsí a poklademe na plátky nakrájenými tvarůžky a plátky šunky. Zarolujeme jako štrůdl a přeneseme na plech s pečicím papírem.
  5. Potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat kmínem nebo hrubou solí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25–30 minut dozlatova.
  6. Podáváme teplé nebo studené. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 466.89 kcal | Protein: 26.80 g | Sacharidy: 54.75 g | z toho cukr: 5.93 g | Tuk: 13.79 g | z toho nas. MK: 6.67 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4619-zavin-z-kynuteho-testa-s-tvaruzky-a-zelim