Tento slaný závin z kynutého těsta s tvarůžky, kysaným zelím a karamelizovanou cibulkou je poctivá česká klasika s výraznou chutí. Kombinace jemně nakyslého zelí, pikantních tvarůžků a dozlatova opečené cibulky vytváří sytou a zároveň harmonickou náplň, která skvěle vynikne v nadýchaném těstě. Ideální jako teplá večeře nebo pohoštění k pivu.
Ingredience (4 x porce)
Na těsto
Na náplň
Na potření
Postup přípravy
Droždí rozmícháme s cukrem a trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 10 minut.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek, vejce, rozpuštěné máslo, sůl a zbytek mléka. Vypracujeme hladké, vláčné těsto. Zakryjeme a necháme kynout cca 45 minut.
Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme pomalu zesklovatět a zkaramelizovat. Přidáme překrájené zelí, osolíme, opepříme, okořeníme kmínem a krátce podusíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme na obdélník, potřeme zelno-cibulovou směsí a poklademe na plátky nakrájenými tvarůžky a plátky šunky. Zarolujeme jako štrůdl a přeneseme na plech s pečicím papírem.
Potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat kmínem nebo hrubou solí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25–30 minut dozlatova.
Podáváme teplé nebo studené. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 466.89 kcal |
Protein: 26.80 g |
Sacharidy: 54.75 g |
z toho cukr: 5.93 g |
Tuk: 13.79 g |
z toho nas. MK: 6.67 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4619-zavin-z-kynuteho-testa-s-tvaruzky-a-zelim