Portugalské košíčky s vaječným krémem

V každé pekárně a cukrárně napříč celým Portugalskem narazíte na košíčky s vaječným krémem. Portugalci jim říkají Pastel de Nata. Chuťově připomínají créme brulée, ale jsou snadnější a rychlejší na přípravu. Suroviny patří mezi ty opravdu základní a má je většinou každý doma. K přípravě je potřeba pouze plech nebo formičky na muffiny či na košíčky. Z uvedeného množství uděláte 24 kousků.

Reklama

Ingredience

Těsto

Náplň

Množství na
  ks

Postup přípravy

1.
Nejprve si připravte těsto. Do zadělávací mísy nasypte všechny suroviny, přilijte máslo a zpracujte rukou. Postupně přidávejte vodu, tak aby vzniklo hladké těsto, se kterým se dobře pracuje.
2.
Pak si připravte formu na muffiny a do každé mističky vložte těsto, které vymačkáte do podoby košíčku. Dejte na chvilku péci do trouby vyhřáté na 265 °C a vytáhněte je, až budou lehce růžové.
3.
Tip: Pokud se vám nechce připravovat těsto, kupte si listové a udělejte košíčky z něj. Na uvedené množství košíčků, stačí dva pláty hotového rozváleného těsta.
4.
Nyní si připravte krém. Do pánve nebo vhodného hrnce nalijte vodu a nasypte do ní krupicový cukr, přiveďte k varu a za stálého míchání zredukujte tekutinu. Cukrový rozvar by měl zůstat čirý, nepřipravujeme karamel. Tekutinu odstavte a nechte stranou k dalšímu použití.
5.
Nyní v hrnci smíchejte mléko a mouku a vařte na mírném plameni do zhoustnutí. Pak postupně přilévejte cukrový rozvar a dobře míchejte, nejlépe metlou, aby se vám nedělaly hrudky. Nyní si stáhněte směs ze sporáku a postupně zašlehávejte žloutky.
6.
Žloutkovou směsí naplňte předpečené košíčky a dejte péci na 265 °C na 25 minut nebo déle. Na povrchu by měly košíčky ztmavnout.

Od: Jana Qara, 5.4.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
30 min vaření
1 hod celkem
Množství: 24 × ks
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × ks = 3 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × ks
Energetická hodnota
132.50 kcal
Protein
2.16 g
Sacharidy
z toho cukr
18.46 g
9.73 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
5.54 g
3.15 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama