Portugalské košíčky s vaječným krémem

V každé pekárně a cukrárně napříč celým Portugalskem narazíte na košíčky s vaječným krémem. Portugalci jim říkají Pastel de Nata. Chuťově připomínají créme brulée, ale jsou snadnější a rychlejší na přípravu. Suroviny patří mezi ty opravdu základní a má je většinou každý doma. K přípravě je potřeba pouze plech nebo formičky na muffiny či na košíčky. Z uvedeného množství uděláte 24 kousků.

Ingredience (24 x ks)

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte těsto. Do zadělávací mísy nasypte všechny suroviny, přilijte máslo a zpracujte rukou. Postupně přidávejte vodu, tak aby vzniklo hladké těsto, se kterým se dobře pracuje.
  2. Pak si připravte formu na muffiny a do každé mističky vložte těsto, které vymačkáte do podoby košíčku. Dejte na chvilku péci do trouby vyhřáté na 265 °C a vytáhněte je, až budou lehce růžové.
  3. Tip: Pokud se vám nechce připravovat těsto, kupte si listové a udělejte košíčky z něj. Na uvedené množství košíčků, stačí dva pláty hotového rozváleného těsta.
  4. Nyní si připravte krém. Do pánve nebo vhodného hrnce nalijte vodu a nasypte do ní krupicový cukr, přiveďte k varu a za stálého míchání zredukujte tekutinu. Cukrový rozvar by měl zůstat čirý, nepřipravujeme karamel. Tekutinu odstavte a nechte stranou k dalšímu použití.
  5. Nyní v hrnci smíchejte mléko a mouku a vařte na mírném plameni do zhoustnutí. Pak postupně přilévejte cukrový rozvar a dobře míchejte, nejlépe metlou, aby se vám nedělaly hrudky. Nyní si stáhněte směs ze sporáku a postupně zašlehávejte žloutky.
  6. Žloutkovou směsí naplňte předpečené košíčky a dejte péci na 265 °C na 25 minut nebo déle. Na povrchu by měly košíčky ztmavnout.

Nutriční hodnoty (1 x ks)

Energ. hodnota: 132.50 kcal | Protein: 2.16 g | Sacharidy: 18.46 g | z toho cukr: 9.73 g | Tuk: 5.54 g | z toho nas. MK: 3.15 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3432-portugalske-kosicky-s-vajecnym-kremem