Fitness maková buchta bez mouky a cukru

Snažíte se jíst zdravě, ale chutně? Jestliže ve svém jídelníčku vynecháváte cukr či mouku, je pro vás recept na tuto vláčnou buchtu tím pravým. Ani cukr, ani mouku v něm totiž nenajdete.

Mouku zde nahrazuje mletý mák, jenž je bohatým zdrojem proteinu a také energie. Další zdravou a v současné době populární surovinou je čekankový sirup, jenž v buchtě nahrazuje klasický cukr. Tento se může pyšnit nízkým glykemickým indexem a naopak vysokým obsahem vlákniny. A aby buchta nebyla příliš suchá, najdete v ní jablka a také tvaroh.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Jako první si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, a sice se špetkou soli.
2.
Žloutky vyšleháme společně s čekankovým sirupem a postupně do této směsi zašleháváme i polotučný tvaroh.
3.
Jablka oloupeme a poté nastrouháme na jemném struhadle. Ty to přidáme do žloutkové směsi a přidáme i mletý mák smíchaný s práškem do pečiva.
4.
Na úplný závěr do připraveného těsta opatrně vmícháme tuhý sníh.
5.
Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečícím papírem, anebo vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou.
6.
Troubu si vyhřejeme na 180 °C a poté v ní pečeme makovou buchtu asi 25 minut. Zda je buchta hotová, můžete zkontrolovat zapíchnutím špejle.
7.
Typ na závěr: Pokud se rozhodnete buchtu nějak obzvláštnit, můžete ji poklást čerstvým, anebo sušeným ovocem, a to ještě předtím, než ji dáme péct do trouby.

Od: marketa98, 23.4.2021

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
25 min vaření
45 min celkem
Množství: 10 × porce
Autor: marketa98
Cena ingrediencí: 1 × porce = 15 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
188.30 kcal
Protein
9.10 g
Sacharidy
z toho cukr
6.40 g
4.91 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
11.21 g
2.18 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama