Obláčkově nadýchané makovky

Makovky nebo loupáky jsou pečivo, kterým potěšíte celou rodinu. Můžete si těsto zadělat den předem, nechat ho vykynout přes noc v lednici a ráno upéci čerstvé makovky k snídani. Podle níže uvedeného receptu upečete obláčkově nadýchané měkoučké pečivo, po kterém se jen zapráší.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Do mísy nasypte mouku cukr a sůl. Mléko ohřejte minimálně na pokojovou teplotu a jeho část přidejte do mísy. Nadrobte všechno droždí a vše rozmíchejte na kašičku. Nemusíte dohladka, jen dbejte, aby byly všechny suroviny promíchané.
2.
Přikryjte mísu potravinářskou folií a nechte v teple vzejít kvásek. Bude to trvat něco okolo půl hodiny. Až vám vzejde kvásek, přidejte zbytek teplého mléka a vejce, které y mělo mít také pokojovou teplotu.
3.
Nyní začněte zpracovávat těsto. Pokud máte robot, neváhejte ho využít a hněťte těsto za pomoci hnětacího háku. Po cca deseti minutách přidejte změklé máslo a zpracovávejte těsto dalších 10 minut.
4.
Až bude těsto sametově hladké a bez jakýchkoliv hrudek, zakryjte mísu opět potravinářskou folií a nechte těsto kynout 90 minut. Těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Pokud chcete péci až další den, dejte zadělané těsto do lednice a nechte kynout přes noc.
5.
Z hotového těsta udělejte bochánky o váze 100 g. Z každého bochánku vyválejte tři delší válečky a upleťte z nich housku, jako když se plete cop.
6.
Pokud jste šikovní, můžete plést housky ze čtyř pramenů nebo můžete zaplést do tvaru rohlíků/ loupáků. Upletené makovky vyrovnejte na plech. Plechy použijte raději dva, aby byl mezi jednotlivými kusy dostatečný rozestup a při pečení se neslily v jednu hmotu.
7.
Připravené makovky pokropte vlažnou vodo u z rozstřikovače a nechte ještě půl hodiny v teple kynout. Vykynuté makovky potřete rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut, pak snižte teplotu na 170 °C a pečte, dokud nebudou krásně hnědé a lesklé.

Od: Jana Qara, 5.6.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
10 min vaření
3 hod celkem
Množství: 16 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 3 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
191.78 kcal
Protein
4.33 g
Sacharidy
z toho cukr
29.06 g
6.12 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
5.98 g
3.48 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama