Makový závin
Makový závin je tradičním a oblíbeným pečivem, které nikdy nezklame. S jemným těstem a aromatickou makovou náplní je ideální pro sváteční příležitosti, ale i pro každodenní mlsání u čaje nebo kávy.
Reklama
Postup přípravy
1.
V misce smícháme teplé mléko, cukr a droždí. Necháme 10 minut stát, aby kvásek vzešel.
2.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr. V jiné míse si rozpustíme máslo, přidáme žloutek a kvásek. Vše spojíme a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trochu mouky.
3.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4.
V hrnci zahřejeme mléko, přidáme cukr a vanilkový cukr. Jakmile se směs začne vařit, přidáme mletý mák a vaříme, dokud se směs nepropojí a nezhoustne. Přidáme med a citronovou šťávu a vše promícháme.
5.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na obdélník. Na těsto rovnoměrně naneseme makovou náplň a jemně rozetřeme.
6.
Těsto opatrně zarolujeme do tvaru závinu a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
7.
Závin potřeme rozšlehaným žloutkem, aby měl krásnou zlatavou barvu po upečení.
8.
Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme závin přibližně 25–30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
9.
Vychladký závin posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
522.03 kcal |
Protein |
9.97 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
60.94 g
36.04 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
25.22 g
9.92 g
|
Reklama
Reklama