Makový závin

Makový závin je tradičním a oblíbeným pečivem, které nikdy nezklame. S jemným těstem a aromatickou makovou náplní je ideální pro sváteční příležitosti, ale i pro každodenní mlsání u čaje nebo kávy.

Ingredience (8 x porce)

Na náplň

Na potření

Na posypání

Postup přípravy

  1. V misce smícháme teplé mléko, cukr a droždí. Necháme 10 minut stát, aby kvásek vzešel.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr. V jiné míse si rozpustíme máslo, přidáme žloutek a kvásek. Vše spojíme a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trochu mouky.
  3. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. V hrnci zahřejeme mléko, přidáme cukr a vanilkový cukr. Jakmile se směs začne vařit, přidáme mletý mák a vaříme, dokud se směs nepropojí a nezhoustne. Přidáme med a citronovou šťávu a vše promícháme.
  5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na obdélník. Na těsto rovnoměrně naneseme makovou náplň a jemně rozetřeme.
  6. Těsto opatrně zarolujeme do tvaru závinu a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem, aby měl krásnou zlatavou barvu po upečení.
  8. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme závin přibližně 25–30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
  9. Vychladký závin posypeme moučkovým cukrem a podáváme. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 522.03 kcal | Protein: 9.97 g | Sacharidy: 60.94 g | z toho cukr: 36.04 g | Tuk: 25.22 g | z toho nas. MK: 9.92 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4537-makovy-zavin