Obláčkově nadýchané makovky

Makovky nebo loupáky jsou pečivo, kterým potěšíte celou rodinu. Můžete si těsto zadělat den předem, nechat ho vykynout přes noc v lednici a ráno upéci čerstvé makovky k snídani. Podle níže uvedeného receptu upečete obláčkově nadýchané měkoučké pečivo, po kterém se jen zapráší.

Ingredience (16 x porce)

Postup přípravy

  1. Do mísy nasypte mouku cukr a sůl. Mléko ohřejte minimálně na pokojovou teplotu a jeho část přidejte do mísy. Nadrobte všechno droždí a vše rozmíchejte na kašičku. Nemusíte dohladka, jen dbejte, aby byly všechny suroviny promíchané.
  2. Přikryjte mísu potravinářskou folií a nechte v teple vzejít kvásek. Bude to trvat něco okolo půl hodiny. Až vám vzejde kvásek, přidejte zbytek teplého mléka a vejce, které y mělo mít také pokojovou teplotu.
  3. Nyní začněte zpracovávat těsto. Pokud máte robot, neváhejte ho využít a hněťte těsto za pomoci hnětacího háku. Po cca deseti minutách přidejte změklé máslo a zpracovávejte těsto dalších 10 minut.
  4. Až bude těsto sametově hladké a bez jakýchkoliv hrudek, zakryjte mísu opět potravinářskou folií a nechte těsto kynout 90 minut. Těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Pokud chcete péci až další den, dejte zadělané těsto do lednice a nechte kynout přes noc.
  5. Z hotového těsta udělejte bochánky o váze 100 g. Z každého bochánku vyválejte tři delší válečky a upleťte z nich housku, jako když se plete cop.
  6. Pokud jste šikovní, můžete plést housky ze čtyř pramenů nebo můžete zaplést do tvaru rohlíků/ loupáků. Upletené makovky vyrovnejte na plech. Plechy použijte raději dva, aby byl mezi jednotlivými kusy dostatečný rozestup a při pečení se neslily v jednu hmotu.
  7. Připravené makovky pokropte vlažnou vodo u z rozstřikovače a nechte ještě půl hodiny v teple kynout. Vykynuté makovky potřete rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut, pak snižte teplotu na 170 °C a pečte, dokud nebudou krásně hnědé a lesklé.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 191.78 kcal | Protein: 4.33 g | Sacharidy: 29.06 g | z toho cukr: 6.12 g | Tuk: 5.98 g | z toho nas. MK: 3.48 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3496-oblackove-nadychane-makovky