Fitness maková buchta bez mouky a cukru

Snažíte se jíst zdravě, ale chutně? Jestliže ve svém jídelníčku vynecháváte cukr či mouku, je pro vás recept na tuto vláčnou buchtu tím pravým. Ani cukr, ani mouku v něm totiž nenajdete.

Mouku zde nahrazuje mletý mák, jenž je bohatým zdrojem proteinu a také energie. Další zdravou a v současné době populární surovinou je čekankový sirup, jenž v buchtě nahrazuje klasický cukr. Tento se může pyšnit nízkým glykemickým indexem a naopak vysokým obsahem vlákniny. A aby buchta nebyla příliš suchá, najdete v ní jablka a také tvaroh.

Ingredience (10 x porce)

Postup přípravy

  1. Jako první si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, a sice se špetkou soli.
  2. Žloutky vyšleháme společně s čekankovým sirupem a postupně do této směsi zašleháváme i polotučný tvaroh.
  3. Jablka oloupeme a poté nastrouháme na jemném struhadle. Ty to přidáme do žloutkové směsi a přidáme i mletý mák smíchaný s práškem do pečiva.
  4. Na úplný závěr do připraveného těsta opatrně vmícháme tuhý sníh.
  5. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečícím papírem, anebo vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou.
  6. Troubu si vyhřejeme na 180 °C a poté v ní pečeme makovou buchtu asi 25 minut. Zda je buchta hotová, můžete zkontrolovat zapíchnutím špejle.
  7. Typ na závěr: Pokud se rozhodnete buchtu nějak obzvláštnit, můžete ji poklást čerstvým, anebo sušeným ovocem, a to ještě předtím, než ji dáme péct do trouby.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 188.30 kcal | Protein: 9.10 g | Sacharidy: 6.40 g | z toho cukr: 4.91 g | Tuk: 11.21 g | z toho nas. MK: 2.18 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3060-fitness-makova-buchta-bez-mouky-a-cukru