Dušená vepřová kýta se žampiony a zakysanou smetanou

Sušší vepřová kýta je velmi dobrá pro úpravu dušením. Pomalým vařením získáte velmi měkké maso, které se výborně hodí k omáčce ze zakysané smetany. Místo obvyklého knedlíku, sáhněte v přílohách po pohance.

Ingredience

Počet porcí:

Postup přípravy

1.
Na dvou lžících sádla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájenou vepřovou kýtu. Orestujeme z obou stran asi 1 minutu a okořeníme paprikou, solí, pepřem a kmínem. Podlijeme vodou, maximálně do dvou třetin masa a přidáme prolisovaný česnek. Dusíme do měkka na mírném ohni.
2.
Jakmile je maso měkké, přecedíme z něj vývar. Připravíme zásmažku. 2 lžíce sádla rozehřejeme a přidáme hladkou mouku. Promícháme a jakmile mouka přestane pěnit, zalijeme vývarem. Pokud je základ na omáčku příliš hustý, dolijeme vodou.
3.
Očistíme žampiony, nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a žampiony orestujeme. Hotové vmícháme do omáčky.
4.
Do omáčky se žampiony vrátíme maso, přidáme paprikový krém, krátce prohřejeme a odstavíme. Paprikový krém je štiplavý akorát, kdo ale nemá, může nahradit malou špetkou chilli. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s rýží, pohankou nebo knedlíkem.

Od: Iva V, 26.1.2019

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Jméno:
Mail:
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Počet porcí: 4 porce
Autor: Iva V
Cena ingrediencí: 35 Kč za porci
Kategorie: hlavní chod, česká, vepřové maso

Nutriční hodnoty (1 porce)

Energetická hodnota
613.20 kcal
Protein
22.03 g
Sacharidy
z toho cukr
11.88 g
3.84 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
53.06 g
23.49 g

Detailní rozpis podle ingrediencí