Dušená vepřová kýta se žampiony a zakysanou smetanou
Sušší vepřová kýta je velmi dobrá pro úpravu dušením. Pomalým vařením získáte velmi měkké maso, které se výborně hodí k omáčce ze zakysané smetany. Místo obvyklého knedlíku, sáhněte v přílohách po pohance.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Na dvou lžících sádla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájenou vepřovou kýtu. Orestujeme z obou stran asi 1 minutu a okořeníme paprikou, solí, pepřem a kmínem. Podlijeme vodou, maximálně do dvou třetin masa a přidáme prolisovaný česnek. Dusíme do měkka na mírném ohni.
Jakmile je maso měkké, přecedíme z něj vývar. Připravíme zásmažku. 2 lžíce sádla rozehřejeme a přidáme hladkou mouku. Promícháme a jakmile mouka přestane pěnit, zalijeme vývarem. Pokud je základ na omáčku příliš hustý, dolijeme vodou.
Očistíme žampiony, nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a žampiony orestujeme. Hotové vmícháme do omáčky.
Do omáčky se žampiony vrátíme maso, přidáme paprikový krém, krátce prohřejeme a odstavíme. Paprikový krém je štiplavý akorát, kdo ale nemá, může nahradit malou špetkou chilli. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s rýží, pohankou nebo knedlíkem.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 431.65 kcal |
Protein: 25.34 g |
Sacharidy: 10.22 g |
z toho cukr: 4.14 g |
Tuk: 32.41 g |
z toho nas. MK: 14.62 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1402-dusena-veprova-kyta-se-zampiony-a-zakysanou-smetanou