Dušená vepřová kýta se žampiony a zakysanou smetanou

Sušší vepřová kýta je velmi dobrá pro úpravu dušením. Pomalým vařením získáte velmi měkké maso, které se výborně hodí k omáčce ze zakysané smetany. Místo obvyklého knedlíku, sáhněte v přílohách po pohance.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Na dvou lžících sádla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájenou vepřovou kýtu. Orestujeme z obou stran asi 1 minutu a okořeníme paprikou, solí, pepřem a kmínem. Podlijeme vodou, maximálně do dvou třetin masa a přidáme prolisovaný česnek. Dusíme do měkka na mírném ohni.
  2. Jakmile je maso měkké, přecedíme z něj vývar. Připravíme zásmažku. 2 lžíce sádla rozehřejeme a přidáme hladkou mouku. Promícháme a jakmile mouka přestane pěnit, zalijeme vývarem. Pokud je základ na omáčku příliš hustý, dolijeme vodou.
  3. Očistíme žampiony, nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a žampiony orestujeme. Hotové vmícháme do omáčky.
  4. Do omáčky se žampiony vrátíme maso, přidáme paprikový krém, krátce prohřejeme a odstavíme. Paprikový krém je štiplavý akorát, kdo ale nemá, může nahradit malou špetkou chilli. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s rýží, pohankou nebo knedlíkem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 431.65 kcal | Protein: 25.34 g | Sacharidy: 10.22 g | z toho cukr: 4.14 g | Tuk: 32.41 g | z toho nas. MK: 14.62 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1402-dusena-veprova-kyta-se-zampiony-a-zakysanou-smetanou