Suchá a bez chuti? Už nikdy. Šťavnaté recepty z kuřecích prsou

Kuřecí maso je oblíbené a kuřecí prsa se doporučují jako lehce stravitelný pokrm s minimem tuku a velkým množstvím bílkovin. Prozradíme vám recepty na šťavnatá kuřecí prsa, inspirovat se můžete indickou nebo asijskou kuchyní.

Reklama

Jak vybrat kuřecí maso

Kuřecí maso kupujte chlazené a vsaďte na české chovatele, protože získáte čerstvější kus. Maso nesmí být šedivé nebo místy zelenkavé, musí být bez vodnaté struktury. Pokud kupujete maso u pultu, nesmí být cítit. Na mase nesmí být žádné otlaky, pohmožděniny, kosti nesmí být polámané. Chlazené kuřecí maso je určené k rychlé spotřebě. Kvalitu označuje jakostní třída A nebo biokuře.

Kuřecí maso v jídelníčku

Kuřecí maso je oblíbené, protože je lehce stravitelné, má poměrně málo tuku a vysoký obsah bílkovin. Připravíte jej poměrně snadno a rychle, jeho jemná chuť si rozumí s nejrůznějšími marinádami a kořením. Připravujeme jej dušením, vařením, smažením i pečením.

Dietním kusem kuřete jsou kuřecí prsíčka, z nich můžete ještě odstranit kůži. Zůstane vám hodnotný kus masa s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin a jen s nepatrným množstvím kuku. Obsahuje fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík a selen. Problematická je ale úprava kuřecích prsou, aby nebyla vysušená a abyste si dostatečně pochutnali. Představíme vám recepty chutné i recepty, které můžete směle zařadit do jídelníčku redukční diety.

Kuřecí prsa marinovaná v jogurtu

Kuřecí prsa nasají chuť marinády poměrně rychle. Maso nakrájejte a připravte marinádu z jogurtu, česneku, citronové šťávy a směsi grilovacího koření bez soli. Vložte do marinády, uzavřete a nechejte minimálně 1 hodinu. Připravte si pekáč s poklicí, celou směs přelijte a osolte. Pečte na 180 °C asi 45 minut. Ke konci pečení můžete odklopit víko a dopéct kůrku. Nakonec na kuřecí prsa nastrouhejte parmazán a podávejte.

Plněná kuřecí prsa

Kuřecí prsa se dají dobře kombinovat s nejrůznějšími náplněmi, které jim dodají šťavnatost a chuť. Známé je plnění šunkou a sýrem, anglickou slaninou a sýrem, špenátem a houbami aj. Vyzkoušejte plněná kuřecí prsa brokolicí. Kuřecí prsa osolte a opepřete z obou stran a připravte kapsu na náplň. Uvařenou brokolici smíchejte se strouhaným sýrem (200 g), ochuťte paprikou, prolisovaným česnekem a majonézou. Naplňte do kuřecí kapsy a uzavřete párátky. Osmažte krátce z obou stran na pánvi a následně nechejte dopéct pod poklicí v troubě asi 20 minut.

Reklama

Kuřecí prsa v těstíčku

Připravte si suchou směs ze dvou hrnků hladké mouky, sušeného česneku, pepře a sladké papriky. V jiné míse smíchejte 1,5 hrnku hladké mouky se solí, pepřem, vejcem a žloutkem. Můžete přidat trochu vody či mléka, aby směs nebyla příliš hustá. Kuřecí prsa vložte do suché směsi, obalte z obou stran, vložte do mokré směsi a znovu do směsi suché. Okamžitě restujte na oleji z každé strany.

Kuřecí prsa v tortille

Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, obalte v troše oleje se směsí grilovacího koření nebo směsí gyros koření. Restujte na pánvi a podávejte zabalené v tortille přelité jogurtem s koprem nebo česnekem a obložené nakrájeným ledovým salátem. Výborná večeře i svačinka na cesty.

Na gril kuřecí špízy

Po dvou lžících smícháme šťávu z citronu, sójovou omáčku a olivový olej. Přidáme strouhaný čerstvý zázvor a lžíci medu. Na kostičky nakrájené kuřecí maso obalíme v marinádě a necháme několik hodin uzavřené v lednici. Připravíme špízy. Kombinovat můžeme s paprikou, červenou cibulí, lilkem a kouskem pikantní klobásy. Během grilování potíráme marinádou.

Indické kuřecí kari

Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji a cibulce. Necháme zatáhnout a přidáme chilli papričku, 3 stroužky česneku pokrájeného na drobné kousky, 3 lžičky kari a 1 lžičku kurkumy. Vmícháme 2 lžičky koření tandoori masala. Podlijeme kuřecím vývarem a podusíme. Přidáme nakrájenou zelenou papriku a vmícháme trochu bramborového škrobu rozmíchaného ve vodě. Nakonec vmícháme kokosové mléko nebo kelímek smetany.

Výbornou inspirací na lehká jídla z drůbežího masa jsou pokrmy asijské kuchyně. Prozkoumejte také další šťavnaté recepty s kuřecími prsy.

Zdroje: GimmeSomeOven.com, theKitchn.com, CafeDelites.com, NatashasKitchen.com, SimplyRecipes.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 25.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama