Reklama

Doplňte bílkoviny chutně a hravě: Jak na domácí proteinové tyčinky

Proteinové tyčinky jsou oblíbeným zdrojem bílkovin po cvičení i jako zdravá svačinka. Ty vyrobené doma jsou nejen šetrnější k rozpočtu, ale můžete si je vytvořit přesně takové, na jaké máte zrovna chuť.

Reklama

Nepečené proteinové tyčinky s vůní skořice

Budete potřebovat 2 šálky ovesných vloček, 1 šálek syrovátkového proteinu v prášku, 1 šálek arašídového másla, ½ šálku mléka, ½ šálku javorového sirupu nebo medu a 1 lžičku skořice.

Do hrnce se silným dnem nalijte mléko, přidejte arašídové máslo a javorový sirup nebo med. Na mírném plamenu zahřívejte a míchejte, dokud se suroviny nespojí, nevařte. Přidejte ostatní ingredience. Pokud by byla směs příliš hustá, můžete přilít ještě trochu mléka.

Hmotu rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Povrch urovnejte mokrýma rukama, aby se na ně směs nepřilepovala. Uložte do chladna Po utuhnutí rozkrájejte na libovolně velké díly.

Banánovo-vanilkové proteinové tyčinky bez pečení

Připravte si 1 a ¾ šálku ovesných vloček, 1 šálek vanilkového proteinového prášku, ¾ arašídového nebo jiného ořechového másla, ¾ šálku směsi libovolného sušeného ovoce a ořechů (brusinky, rozinky, mandle apod.) 1 rozmačkaný banán, ⅓ šálku javorového sirupu nebo medu, ½ šálku mletých lněných semínek, 2 lžičky vanilkového extraktu a špetku soli.

Ve velké míse smíchejte všechny přísady, dokud se nespojí. Hmotu rozložte na plech podobně jako v předchozím receptu. Před krájením uložte alespoň na 1 hodinu do chladna.

Reklama

Praktické tipy na proteinové tyčinky

  • Na rozdíl od kupovaných proteinových tyčinek se ty domácí obvykle skladují v lednici.

  • Domácí tyčinky skladujte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do 1 týdne.

  • Až 3 měsíce vydrží proteinové tyčinky, pokud je zamrazíte. Vložte je do sáčku se zipem nebo potravinové krabičce a nezapomeňte je od sebe oddělit pečicím papírem.

  • Pokud chcete připravit tyčinky i jako vydatný zdroj energie, přidejte do nich oblíbené sušené ovoce.

  • Do tyčinek, které mají dobře zasytit, nezapomeňte přidat hrst ořechů a semínek.

  • Tyčinky můžete doplnit i o zdravou vlákninu, jestliže při jejich výrobě sáhnete po celozrnných vločkách.

  • Pokud užíváte výživu na klouby, můžete nahradit část proteinu v receptu kolagenem v prášku.

Zdroje: chewoutloud.com , tastesbetterfromscratch.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 29.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama