Připravte si domácí müsli. Zdravé, levné a vždy při ruce

Müsli je synonymem zdravé snídaně, bohužel v obchodech můžete snadno sáhnout vedle a snídat produkt plný cukru, stabilizátorů a umělých dochucovadel. Jistě vás potěší zpráva, že si zásobu výborného müsli můžete připravit doma. Přinášíme tipy a recepty na domácí müsli.

Reklama

Zdravá snídaně je skvělý start dne

Chutná a zdravá snídaně je ideálním startem dne. Měla by obsahovat bílkoviny, komplexní sacharidy a zdravé tuky. Ideální snídaní jsou vejce nebo šunka s celozrnným pečivem a nesmí chybět zelenina.

V pracovním týdnu ale nebývá příliš času připravit si teplá vejce na snídani, perfektní alternativou je müsli například v kombinaci s jogurtem.

Jak vybrat müsli v obchodě

V obchodech vybírejte müsli nezapékané (bude mít méně tuku). Obsah vlákniny by měl být alespoň 9 g na 100 g výrobku. Müsli by nemělo obsahovat přidaný cukr, mělo by mít směs oříšků, rozinek, sušeného ovoce a případně kvalitní čokolády.

Příprava domácího müsli

Doma připravené müsli vás překvapí jednoduchostí i příznivou cenou. Skvělé je, že můžete směs nachystat ve větším množství a mít zásobu pořád při ruce. Nespornou výhodou je také to, že si müsli ochutíte podle vlastních představ a bude obsahovat jen přísady, pro které se sami rozhodnete. Ohlídáte množství cukru a můžete experimentovat s nejrůznějším stylem úpravy. Určitě vyzkoušejte klasickou snídaňovou müsli směs, pečené müsli nebo domácí müsli tyčinky, které si vezmete s sebou na svačinku.

Základ pro výrobu domácího müsli

Budete potřebovat ovesné vločky, pro přípravu domácích müsli tyčinek si část ovesných vloček rozemelte, aby tyčinky měly hezký tvar. Podle chuti budete přidávat různé druhy sušeného ovoce, ořechů a semínek. U tyčinek se určitě vyhněte polevám, jsou plné cukru a ztuženého tuku.

Reklama

Ovesné vločky uvolňují energii postupně, zasytí na několik hodin. Ovoce je bohaté na cukr a ořechy jsou zdrojem zdravých tuků.

Recept na snídaňové domácí müsli

Na snídaňové müsli budeme potřebovat 3 hrnky ovesných vloček. Ty ve větší míse smícháme se špetkou soli. Přidáme 1 hrnek ořechů (vlašské, mandle, kešu, para ořechy). Ořechy nasekáme nahrubo nebo ponecháme vcelku. Smícháme s dýňovými a slunečnicovými semínky, obojí v množství půl hrnku. Poslední ingrediencí bude směs sušeného ovoce nakrájená nadrobno a lžička skořice.

Pro sladké müsli použijte 1 hrnek, pro méně sladké půl hrnku. Jestliže se rozhodnete vmíchat rozinky, zvolte nesířené. Jako obměnu můžete do směsi vmíchat 1 lžíci kakaa.

Před konzumací se přidává jogurt či mléko. Sladí se javorovým sirupem nebo medem.

Pečené domácí müsli (granola)

Nejjednodušší pečené domácí müsli připravíte z 250 g ovesných vloček, které smícháte s rozehřátým máslem (100 g) a 2 lžícemi medu. Peče se na pečícím papíru na 180 °C asi 20 minut a při skladování vydrží až 1 měsíc. Se základní směsí dá dobře experimentovat, přidávat oříšky, semínka, sušené ovoce.

Müsli a granola nejsou totéž, ačkoliv by se to na první pohled mohlo zdát. Granola je zapékané müsli s tukem a ve výsledku je křupavá. Směs ostatních ingrediencí je ale stejná.

Granola s vanilkou

Smíchejte javorový sirup a med, obojí v množství 120 g. Přidejte 60 g rozehřátého másla a 60 g lněného oleje. Ochuťte lžící vanilkového extraktu, přidejte lžičku skořice a špetku soli. Vše zahřejte ale nenechejte vařit. Do směsi vmíchejte 250 g různých semínek nasekaných nahrubo. Kombinujte mandle, pekanové ořechy, dýňová semínka, slunečnicová semínka, rozinky a můžete přidat i kokosové lupínky. Nakonec vmíchejte 500 g ovesných vloček. Hrudky vsypte na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečte asi 20 minut. Mezitím jednou promíchejte. Nechejte důkladně vychladnout, pokud je nutné, mírně nasekejte a skladujte.

Čím osladit pečené müsli

Sladkou chuť docílíte přidáním ovocné přesnídávky, salka, třtinového cukru. Sladit se dá i javorovým sirupem, medem, melasou, sirupem z agáve nebo jejich kombinací. Od volby sladidla se odvíjí nejen chuť, ale i to, jak zdravou variantu domácího müsli vykouzlíte.

Domácí müsli tyčinky

Připravte si 180 g ovesných vloček, 40 g rozemletých ovesných vloček a 180 g směsi oblíbených oříšků a semínek. Na pánvi opečte nasucho ovesné vločky, pozor, aby nezhnědly. Opéci můžete i semínka a oříšky, budou mít lepší chuť. Sušené ovoce (200 g) namočte na noc do pomerančového džusu, následně sceďte a nakrájejte. Přidávat budete 100 g medu a špetku soli. Větší kusy můžete nahrubo nasekat. Vše smíchejte a vlhkou rukou natlačte do pekáče vyloženého pečícím papírem. Uválet můžete namočenou skleničkou. Pečte na 180 °C asi 25 minut. Nechejte mírně vychladnout, znovu rozválejte, nakrájejte a nechejte proschnout do druhého dne.

Pro lepší chuť domácího müsli

Semínka pro snídaňovou směs můžete krátce nasucho opéct na pánvi, budou mít příjemně oříškovou chuť. Nebojte se do směsi přidat kousky kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa. Perfektní v müsli je ovoce sušené mrazem. Je sice nákladné na pořízení, ale budete jej používat jen malé množství. Müsli bude díky němu voňavé a bude mít téměř přirozenou ovocnou chuť.

Müsli si můžete předem rozdělit na jednotlivé porce a budete mít vydatné jídlo vždy při ruce.

Zdroje: MunchingWithMariyah.com, WikiHow.com, TheKitchn.com, diys.com, CookieAndKate.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 23.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama