Retro ožívá. Upečte oblíbené dezerty z dob minulých, tradiční chuť si vás získá

Jsou vynikající, stále oblíbené a chutnají desítky let. Ačkoliv musí soutěžit s moderními dezerty, z pultů cukráren nezmizely. Oblíbené retro dezerty si můžete snadno připravit doma, chutnají stejně dobře, jako ve vašem dětství.

Reklama

České sladkosti stále oblíbené

Režim se změnil, ale chutě mnohých z nás ne. Stále milujeme punčák, rakvičky a větrník. Jsou přeslazené, poměrně levné a značně nezdravé.

Mnohé dezerty, které považujeme za české, mají kořeny v Rakousku-Uhersku, jiné přišly až z dálného východu. Dnes je vnímáme jako českou delikatesu a pochutnáváme si na nich desítky let. Za prosklenými pulty cukráren už bývají v menšině, přesto si je mnozí z nás vyberou raději než moderní mrkvové dezerty, fit varianty a raw dezerty.

Punčák s pestrými barvami

O původ punčáku se vedou spory. Jedna z teorií říká, že vzniknul recyklací jiných dezertů. Doba minulá plná kreativity poháněné minimálními zdroji, by tomuto příběhu odpovídala. Cukrářům údajně zbývalo několik korpusů z jiných zákusků, ty spojili v nový dezert. Mírně oschlé korpusy bylo nutné máčet v cukrovém rozvaru, proto si punčák získal specifickou chuť. Korpusy se lepily marmeládou a punčák chutnal příjemně sladkokysele.

Těsto na punčák připravíte z 8 vajec, 8 lžic horké vody, 200 g polohrubé mouky a 400 g pískového cukru. Korpusy se barví potravinářským barvivem a natírají cukrovým sirupem, který připravíte z 1 dílu vody a 2 dílů cukru. K dochucení můžete použít půl hrnku bezbarvého punče a na slepení marmeládu.

Poleva se připraví z 300 g moučkového cukru, 3 lžic horké vody, 3 lžic citronové šťávy a následně se zdobí rozpuštěnou čokoládou.

Reklama

Jak upéct punčové řezy

Do husté pěny se vyšlehají žloutky s horkou vodou. Přidá se polovina cukru a znovu se šlehá. Bílky se vyšlehají do tuhého sněhu a zašlehají s druhou polovinou cukru. Vše se opatrně spojí a smíchá s moukou. Těsto se rozdělí na poloviny a upeče ve formách na dort. První dort se rozkrojí v půlce, druhý se krájí na proužky.

Cukrový sirup se smíchá s punčem a rozdělí se do dvou talířků. Do jednoho talířku vmícháme barvivo. Kulatý korpus natřeme marmeládou. Pruhy druhého korpusu máčíme v první misce, ve druhé misce namočíme okraje. Pruhy skládáme na marmeládový korpus. Přiklopíme druhým celým dortovým korpusem, ze spodní strany potřeným marmeládou. Necháme v lednici do druhého dne. Vyjmeme z formy, polijeme citronovou polevou (ingredience třeme) a pocákáme čokoládou.

Větrník pochází z Francie

Větrník má předchůdce ve Francii. U nás ale narostl do nebývalých rozměrů a získal polevu, která dokáže slepit ústa na dlouhou dobu.

Těsto na větrník se připravuje z 50 g pokrmového tuku, 180 ml vody, špetky soli. Jakmile se tuk rozehřeje, vmíchá se polohrubá mouka a připraví se odpalované těsto. Po vychladnutí se postupně zapracují do těsta 3 vejce.

Větrníky stříkáme na plech s pečícím papírem cukrářským sáčkem. Nahoře se potírají vodou a pečou se asi 15 minut. Během pečení neotevírejte troubu. Vychladlé se krájí a plní krémem.

Krém na větrník připravte den předem

Karamelový krém se připraví rozehřátím 50 g cukru v hrnci se silným dnem. Přidá se 100 ml smetany ke šlehání. Základ se důkladně rozmíchá a uloží v lednici. Druhý den se vyšlehá se 100 ml smetany a 1 ztužovačem šlehačky.

Druhým krémem je vanilkový krém připravený z 1,5 ks vanilkového pudinku a 400 ml mléka. Přidávají se 3 lžíce cukru, 200 ml smetany ke šlehání a ztužovač šlehačky. Hustý pudink se nechá vychladnout za občasného promíchání, smetana se vyšlehá se ztužovačem a zašlehá do pudinku. Větrníky se plní nejprve vanilkovým a poté karamelovým krémem.

Tradiční poleva na větrníky

Horní část větrníku se máčí do karamelové polevy. Krupicový cukr (50 g) se rozpustí na karamel, zalije se 4 lžícemi mléka a rozmíchá. V misce se teplý karamel postupně smíchá s 220 g moučkového cukru. V polevě se namáčí horní strana větrníků.

Rakvička z minima surovin

Na rakvičku stačí jen pár ingrediencí a cukrová bomba je na světě. Původně se vyráběla z vaječných žloutků a cukru, zdobila se umělou (rostlinou) šlehačkou. Vznik rakvičky se datuje do poválečného období, kdy nebylo dost ingrediencí pro tradiční dezerty.

Na rakvičky potřebujete speciální formičky, které se musí důkladně vymazat máslem. Těsto se suší v troubě.

Pečení rakviček

Rakvičky připravíte z 2,5 hrnku moučkového cukru, 1 lžičky cukrářského droždí (amonia), 5 žloutků, 3 lžic hladké mouky. Také budete potřebovat tuk na vymazání formiček a šlehačku na ozdobení.

Žloutky se utřou s polovinou cukru do pěny a přidá se amonium. Směs se nechá na noc v lednici. Druhý den se smíchá se zbytkem cukru a moukou. Těsto se vyválí na plát, vykrajují se proužky a ty se umisťují do formy na rakvičky. Rakvičky se zprudka upečou, nechají vychladnout a zdobí šlehačkou.

Zdroje: PrimaFresh.cz, iDnes.cz, BleskProŽeny.cz

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 23.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama