Reklama

Podzimní dýňové recepty: Pochutnat si na nich můžete na sladko i na slano

Dýně je úžasná potravina sytě žluté barvy, která se hodí nejen na Halloween jako ozdoba, ale také jako skvělé jídlo, které nejen chutná, ale také dobře vypadá.

Reklama

Co víme o dýních

Dýně je vlastně tykev zimní se žlutou až oranžovou slupkou, dužinou a semínky uvnitř. Pochází ze Severní Ameriky a její pěstování se datuje až do doby 7500 let před naším letopočtem. Pěstuje se na jídlo i dekoraci.

Využívá se obzvláště na svátek Halloween, kdy jsou do velkých i menších dýní vyřezávány obličeje a dovnitř umístěna svíčka. Dýně mají v Americe také své Pumpkin festivaly. V kultuře jsou často zmiňovány. Objevily se také v pohádce, například v Popelce, kde se dýně změnila v kočár.

Z dýně se hodně vaří, peče a také připravují nápoje, využívána je rovněž v kosmetice, jako dýňový olej, který má mnoho pozitivních vlastností a hodí se také na vaření pro svou příjemnou oříškovou chuť. Třeba na pokapání salátů nebo ochucení jídel.

Dýně obsahuje zinek, betakaroten, vitamin A, vitamin B, C, E a K. Dále pak draslík, hořčík, vápník a velké množství vody. Kromě slupky se spotřebuje celá, využijí se i semínka, která se loupou a můžete je přidat i do vaření, například jako přísadu do chleba nebo müsli. Obsahují zdravé tuky a působí dobře na trávení.

Druhy dýní

  • Velkoplodá dýně Goliáš dorůstá do obřích rozměrů. Některé kusy dosahují až 1100 kg. Běžně však má kolem 30 kg. Není dobrá ke skladování, protože se brzo kazí, ale je výborná jako džem nebo na zavařování. Kompot ze zavařené dýně vám bude chutnat ke každému jídlu.

Reklama

  • Dýně hokaido pochází z Japonska a dorůstá 2 kg a má sytě oranžovou slupku. Její výhoda je právě ve slupce, která se nemusí loupat. Dýni hokaido snadno upečete nebo uvaříte i se slupkou. Můžete si z ní připravit výtečnou polévku nebo ji jen tak upéct v troubě a posypat sýrem.

  • Máslová dýně anebo muškátová je velmi sladký druh dýně, která má hutnou strukturu a typický hruškovitý tvar tykve. Vydrží až tři měsíce, bez toho, aby se zkazila. Nejčastěji se peče a dají se z ní připravovat také nočky nebo špagety.

  • Špagetová dýně je zajímavá tím, že po rozkrojení se její dužina rozkládá na malé nudličky, které připomínají špagety. Má velikost maximálně 30 cm. Dýňové nudle se mohou použít do polévky nebo jako těstoviny.

  • Dýně muškátová pochází z Mexika a má až 7 kg váhy. Je velmi chutná a má výrazné aroma po oříšcích. Hodí se do polévek, do moučníků i na pečení koláčů či jiných sladkých jídel, jako například lívance.

  • Okrasné dýně jsou malé tykvičky dorůstající jen asi 10 cm s vroubky a různými barvami. Od žluté, oranžové až po zelenou či bílou. Mají zpravidla různé tvary a hodí se na ozdobu do podzimního košíčku jako dekorace.

  • Patizon je druh dýně s bílou slupkou tvaru disku. Je výborný především na smažení a také jako plněný. Dá se i nakládat do sladkokyselého nálevu.

Pěstování dýní

Dýně se pěstují velmi snadno, stačí jen zasadit semínka a zalévat. Nejlepší je hodně hnojená půda jako kompost nebo zemina s přidáním chlévské mrvy, tak aby měla rostlina dostatek živin. Je potřeba myslet na to, že se hodně rozroste, proto jí vyčleňte na zahradě dost prostoru, aby se měla kam rozpínat.

Je to rostlina, která má ráda teplo, proto byste ji měli umístit někam, kde svítí slunce nebo je polostín. Záhon je třeba pravidelně přihnojovat a také odstraňovat plevel. Dýně zalívejte co nejblíže kořenovému systému, aby vláhu dostaly právě kořeny. Nepolévejte listy, ať nejsou náchylné k plísňovým chorobám.

Sklízejí se na začátku podzimu, když jsou plně zralé. To se pozná podle tloušťky slupky, která je pevná a stopka již zasychá. Po sklizni je dobré je nechat chvíli ještě vysušit někde na zápraží, kam svítí podzimní slunce, aby slupka pořádně ztvrdla a dýně se pak nekazila. Měla by být uchovávána v chladu a suchu, nejlépe ve sklepě nebo chladné spíži.

Dýně na sladko

Dýně se často zpracovává především na sladko. Pečou se z ní koláče, smaží lívance nebo je připravována jako pyré. Můžete si udělat dýňovou marmeládu, cookies, muffiny, koláč nebo kandovat. Dá se udělat i dýňové latté nebo sladká limonáda. Výborně si rozumí se skořicí.

Dýňové muffiny s ořechy a čokoládou

zdroj: Depositphotos

Ingredience:

  • 125 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 50 ml dýňového pyré
  • 0,5 lžičky skořice
  • 100 g cukru
  • hrst vlašských ořechů
  • tabulka čokolády

Postup:

  1. Nejprve si rozpusťte máslo a následně vyšlehejte mouku, vejce, cukr, dýňové pyré, skořici a zašlehejte do směsi máslo.

  2. Do této směsi přidejte nasekané vlašské ořechy a nalámanou tabulku čokolády.

  3. Vylijte těsto do forem na muffiny vyložené papírovými košíčky a pak pečte na 180 °C asi 40 minut.

Dýně na slano

Dýně na slano je také skvělá. Můžete si z ní připravit těstoviny, noky, pečené kousky dýně posypané sýrem nebo ji naloupat na jemné plátky a vytvořit chipsy. Výtečná je také polévka nebo placky. Z dýně se dají připravit i knedlíky, pomazánky nebo třeba i chleba či slané muffiny.

Pečená dýně se sýrem a sušenými rajčaty

Ingredience:

  • dýně hokaido
  • balkánský sýr
  • sušená rajčata
  • tymián
  • sůl
  • rozmarýn
  • saturejka
  • sušený česnek
  • olivový olej

Postup:

  1. Dýni nakrájejte na plátky a poté posolte a posypejte kořením spolu s česnekem a potřete olivovým olejem.

  2. Pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut. Poté posypejte balkánským sýrem a nechte ještě chvíli rozpustit a opéct.

Zkuste také další výborné dýňové recepty z naší sbírky.

Zdroje: healthline.com, zdravi.euro.cz

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 21.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama