Sezóna dýní je v plném proudu

Máme zde opět období dýní. Určitě se nebudeme bavit o tom, že si dýni můžete vydlabat na Halloween a vložit si do ní svíčku, ale povíme si něco o prospěšnosti dýně pro naše tělo a jak jí obohatit jídelníček.

Reklama

Dýně se řadí mezi rostliny druhu tykvovitých. Příbuzné jsou třeba s melouny, cuketami, patizonem. Pokud dýně nakupujete v obchodě, pečlivě si je prohlédněte, aby měla nepoškozenou slupku a pokud ji chcete na uskladnění, nakupte raději těžší kus.

Pozitivní vliv dýní na naše tělo

Dužina dýně obsahuje téměř 90 procent vody, vlákninu a poměrně málo sacharidů. Je bohatá na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále dýně obsahují bílkoviny, kvalitní nenasycené mastné kyseliny a kyselinu nukleovou.

Vláknina velmi dobře působí na naše trávení, především při vylučování toxinů z těla ven. Podporuje tak naši imunitu, příznivě působí na nervy, činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, podporuje funkci slinivky, působí močopudně, podporuje tedy správnou funkci ledvin, regeneruje tělesné buňky, pomáhá také například při onemocnění dnou nebo ateroskleróze.

Dýně je pro vás výbornou volbou, pokud potřebujete zhubnout. Obsahuje lipolytický enzym, který pomáhá štěpit tuky.

Reklama

Odkud vlastně tato zelenina pochází?

Její domovinou by měla být Jižní Amerika, konkrétně Peru. Existuje celá řada druhů dýní. Nejběžnější a nejoblíbenější mezi lidmi je dýně Hokkaidó. Ta byla prvně vypěstovaná v Japonsku. Má sytou sladkou chuť a nádhernou barvu. Obsahuje provitamin A - beta-karoten, vitamin E, C a větší množství draslíku. Skvěle pomáhá při čištění organismu, používá se při poruchách funkce žaludku, onemocnění slinivky a sleziny, je velmi vhodná pro diabetiky. Je to jediná dýně, která se před tepelnou úpravou nemusí loupat. Její slupka během vaření či pečení krásně změkne.

Mezi další známější druhy patří například dýně máslová, špagetová, muškátová.

Nejen dužinu z dýní využíváme, ale rovněž dýňová semínka. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem zinku. Obsahují také železo, fosfor, vitamíny skupiny B, lecitin, vápník, kyselinu linolovou a olejovou.

Semínka můžeme běžně chroupat, přidávat je do salátů nebo všechny prospěšné látky čerpat z dýňového oleje, který je ze semen lisován. Čistý dýňový olej má velmi pozitivní vliv na krevní zásobení mozku, zpomaluje kornatění cév, snižuje riziko infarktu myokardu a působí rovněž protizánětlivě. Pozitivně působí také na močové infekce, kožní problémy, astma, alergie a v rámci protinádorové prevence. Mezi další velká pozitiva dýňového oleje patří zlepšení kvality zubů, vlasů, nehtů a pokožky. Může působit mírně projímavě, ale obecně je velmi lehce stravitelný.

Využití dýní nejen v kuchyni

Dýňový olej lze využít také při masážích a to nejen dospělých, ale také malých dětí, trpících křečemi z nadýmání.

Dále lze dýni využít i v kosmetice. Můžete si vyrobit dýňové pleťové masky nebo použít dýňový olej na vlasové zábaly či na potírání nehtových lůžek. Olej působí na pokožku velice blahodárně, zklidňuje ji, zvláčňuje a hydratuje.

Chcete příklad dýňových pleťových masek?

Maska 1: Budete potřebovat 4 lžíce rozmixované dužiny a jedno vajíčko. Potom podle druhu vaší pleti přidáte buď lžíci mléka (pleť normální), lžičku medu (pleť suchá), lžíci brusinkové šťávy (pleť mastná). Smíchejte, naneste na pleť a nechte působit 20 minut.

Maska 2: U další masky budete potřebovat 2 čajové lžičky dýňového pyré, ½ čajové lžičky medu a ½ čajové lžičky citronové šťávy. Vše smíchejte, naneste na pleť a nechte působit 20 minut. Omyjte teplou vodou.

Připravit masky si můžete také z dýňových semínek.

Dýně je tedy obecně velice prospěšná našemu tělu. Můžete z ní připravit spoustu pokrmů, od dýňových polévek, přes pyré, zapečené dýně, dýňová leča až po sladké koláče a spoustu dalších dobrot, nebo mimo kuchyni opečovávat svou pokožku, nehty, vlasy.

Reklama

Autor: Šárka Fofoňková, 29.8.2019

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama