Recept na domácí mléko z kešu oříšků
Kravské mléko není kvůli obsahu laktózy vhodné zdaleka pro každého. Mnozí z nás bohužel ani nevědí, že mají s jeho trávením problémy, symptomy totiž nemusí být natolik nepříjemné, abyste problém řešili. Zkuste ale alternativní mléko z kešu a uvidíte, zda se nebudete cítit mnohem lépe.
Proč právě z kešu?
Jak jistě víte, existuje celá řada alternativních rostlinných mlék, která si můžete koupit v obchodě nebo vám je nabídnou v kavárně. Netrpíte-li přitom alergiemi na některé suroviny, záleží především na vašich chuťových preferencích, které alternativní mléko si oblíbíte.
Hovoříme-li ale o domácí přípravě, náročnost výroby mléka z jednotlivých surovin se značně liší. Právě kešu ořechy patří k surovinám, z nichž lze mléko vyrobit nejsnáze. Sami pravděpodobně víte, že kešu ořechy jsou ve srovnání s jinými druhy ořechů velmi měkké, mají téměř máslovou konzistenci. Tu můžete ještě více podpořit namočením těchto oříšků ve vodě.
Kešu jsou přitom plné vitaminů a minerálů. A kromě skvělé chuti je proto mléko vyrobené z kešu plné zdraví prospěšných látek.
K čemu je mléko z kešu dobré?
Jak již bylo zmíněno, velká část populace (uvádí se, že jsou to až dvě třetiny z nás) není geneticky schopna trávit laktózu, která je obsažená v kravském mléku. Zejména čerstvé mléko pak může působit závažné trávicí potíže od plynatosti až po akutní průjmy.
Proto dává smysl konzumaci mléka například v kávě nahradit rostlinnou alternativou. Alternativní mléka navíc bývají plná chutí a vůní a mohou vašim nápojům a pokrmům dodat nový rozměr.
Suroviny na domácí mléko z kešu
300 gramů kešu ořechů (přírodní, tj. nepražené, nesolené)
1 litr vody
Postup výroby domácího kešu mléka
Kešu ořechy večer namočte do hrnečku s vodou. Všechny oříšky by měly být ponořené a hladina vody by měla být několik centimetrů nad nimi. Kešu nechte takto namočené až do rána, nejlépe v lednici.
Druhý den ořechy vyndejte a přebytečnou vodu slijte.
Ořechy dejte do stolního mixéru a zalijte asi litrem vody (můžete dát trochu méně a v případě potřeby mléko naředit). Pusťte mixér a všechno dokonale rozmixujte. Pokud se vám zdá směs příliš hustá, přidejte vodu. Mléko bude o něco krémovější než klasické kravské, nicméně nemělo by být vyloženě husté. Také by v něm neměly být žádné hrudky.
Hotové mléko přelijte do lahve či uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici. Přibližně během pěti dnů jej zpracujte. Před použitím je dobré nádobu s mlékem promíchat, jednotlivé složky mohou mít tendenci se oddělovat.
Přečtěte si více na téma
Související články
Kdo nechce od krávy, musí pro mák nebo konopí
Ovesné, rýžové, kokosové, mandlové, sójové, kešu aj. mléka jsou na pultech obchodů běžně k sehnání. Jak mezi nimi vybírat, které mléko je vhodné na jakou úpravu a na co se při výběru rostlinného mléka zaměřit? Odpovíme vám.
Mléko bez mléka? K výrobě mandlového stačí pouze 2 suroviny!
Rostlinná mléka jsou zajímavou alternativou běžného kravského mléka. K těm nejchutnějším z nich patří mandlové mléko, které je bohaté na mikroživiny a obsahuje jen málo kalorií. Není v něm žádná laktóza a bez obav si ho mohou dopřát i vegani.
Ořechová másla: domácí výroba a nejlepší využití
Ořechová másla jsou lahodnou pochoutkou, kterou si oblíbilo mnoho lidí po celém světě. Jsou bohatá na výživné látky a zároveň poskytují neodolatelnou chuťovou explozi. A co je nejlepší, můžete si je vyrobit sami doma! V tomto článku se podíváme na to, jak připravit ořechová másla v pohodlí vaší kuchyně a jak je co nejlépe využít.