Recept na domácí mléko z kešu oříšků

Kravské mléko není kvůli obsahu laktózy vhodné zdaleka pro každého. Mnozí z nás bohužel ani nevědí, že mají s jeho trávením problémy, symptomy totiž nemusí být natolik nepříjemné, abyste problém řešili. Zkuste ale alternativní mléko z kešu a uvidíte, zda se nebudete cítit mnohem lépe.

Proč právě z kešu?

Jak jistě víte, existuje celá řada alternativních rostlinných mlék, která si můžete koupit v obchodě nebo vám je nabídnou v kavárně. Netrpíte-li přitom alergiemi na některé suroviny, záleží především na vašich chuťových preferencích, které alternativní mléko si oblíbíte.

Hovoříme-li ale o domácí přípravě, náročnost výroby mléka z jednotlivých surovin se značně liší. Právě kešu ořechy patří k surovinám, z nichž lze mléko vyrobit nejsnáze. Sami pravděpodobně víte, že kešu ořechy jsou ve srovnání s jinými druhy ořechů velmi měkké, mají téměř máslovou konzistenci. Tu můžete ještě více podpořit namočením těchto oříšků ve vodě.

Kešu jsou přitom plné vitaminů a minerálů. A kromě skvělé chuti je proto mléko vyrobené z kešu plné zdraví prospěšných látek.

K čemu je mléko z kešu dobré?

Jak již bylo zmíněno, velká část populace (uvádí se, že jsou to až dvě třetiny z nás) není geneticky schopna trávit laktózu, která je obsažená v kravském mléku. Zejména čerstvé mléko pak může působit závažné trávicí potíže od plynatosti až po akutní průjmy.

Proto dává smysl konzumaci mléka například v kávě nahradit rostlinnou alternativou. Alternativní mléka navíc bývají plná chutí a vůní a mohou vašim nápojům a pokrmům dodat nový rozměr.

Suroviny na domácí mléko z kešu

Postup výroby domácího kešu mléka

Kešu ořechy večer namočte do hrnečku s vodou. Všechny oříšky by měly být ponořené a hladina vody by měla být několik centimetrů nad nimi. Kešu nechte takto namočené až do rána, nejlépe v lednici.

Druhý den ořechy vyndejte a přebytečnou vodu slijte.

Ořechy dejte do stolního mixéru a zalijte asi litrem vody (můžete dát trochu méně a v případě potřeby mléko naředit). Pusťte mixér a všechno dokonale rozmixujte. Pokud se vám zdá směs příliš hustá, přidejte vodu. Mléko bude o něco krémovější než klasické kravské, nicméně nemělo by být vyloženě husté. Také by v něm neměly být žádné hrudky.

Hotové mléko přelijte do lahve či uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici. Přibližně během pěti dnů jej zpracujte. Před použitím je dobré nádobu s mlékem promíchat, jednotlivé složky mohou mít tendenci se oddělovat.

Od: Diana - Svět oříšků, 29.7.2022