Reklama

5 báječných důvodů, proč vyzkoušet makadamové ořechy

Přestože patří mezi nejdražší ořechy na světě, byla by veliká škoda ponechat je bez povšimnutí. Makadamové ořechy mají roztomilý kulatý tvar a úchvatnou delikátní chuť. V kuchyni jsou velice všestranné, a navíc se mohou pochlubit obsahem celé řady cenných mikroživin.

Reklama

Makadamové ořechy ve zkratce

Původním domovem makadamových ořechů je Austrálie, ačkoliv v současnosti se pěstují i na mnoha dalších místech světa. Ořechy dozrávají na makadamii celolisté, což je nádherný rozložitý strom, kterého zdobí velké kožovité listy a v době květenství také půvabné hroznovité květy smetanového odstínu.

Makadamové ořechy se ukrývají ve velmi tvrdé a hladké skořápce, ze které se musí nejdříve vyloupnout, což představuje poměrně náročný proces. V současnosti už většinou probíhá prostřednictvím moderní techniky. Makadamové ořechy jsou zralé, jakmile jejich původně zelená slupka zhnědne a plod spadne ze stromu na zem.

Není bez zajímavosti, že na jednom stromě může uzrát až několik desítek kilogramů makadamových ořechů. Novější odrůdy dokážou plodit i vícekrát v průběhu roku.

1. Mají atraktivní vzhled a skvělou chuť

Po vyloupnutí ze slupky se odhalí kouzelný oříšek přibližně kulovitého tvaru a světlé krémové barvy. Jeho vzhled je podobný lískovému oříšku bez hnědé slupky, ale chuťové vlastnosti jsou rozhodně delikátnější.

Makadamové ořechy jsou krásně křupavé a je pro ně charakteristická jemná nasládlá chuť s máslovými podtóny.

Reklama

2. Pyšní se obsahem cenných mikroživin

Po nutriční stránce jsou makadamové ořechy velice bohaté. V jejich složení nechybí prospěšné mononenasycené mastné kyseliny, vláknina, stejně jako celá řada vitaminů a minerálních látek. Konkrétně jde především o vitamin B1, B6 a E, mangan, měď, hořčík a železo.

Kromě toho jsou v nich významně zastoupeny rovněž antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Podíl sacharidů je v makadamových ořeších naopak nízký.

3. Jsou vynikajícím doplňkem při hubnutí

Při snaze o zbavení se nadbytečných kilogramů nebo udržení stávající hmotnosti je jedním ze základních předpokladů úspěchu správně sestavený jídelníček. A právě makadamové ořechy ho mohou zajímavě doplnit.

Složení těchto chutných ořechů podporuje sytost a potlačuje pocit hladu. Konzumace makadamových ořechů může proto přispět k nežádoucímu přejídání. V souvislosti s prevencí před přibýváním na váze se zmiňuje zejména obsažená kyselina palmitoolejová neboli omega-7 mononenasycená mastná kyselina, která je stále předmětem vědeckého bádání.

4. Chrání mozek i srdce

Pravidelné zařazení makadamových ořechů do jídelníčku snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vysoký obsah mononenasycených tuků totiž prokazatelně přispívá ke zdraví srdce a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, kdy právě jeho vysoká hladina může vést až k závažným potížím kardiovaskulárního charakteru.

Kromě toho se ukazuje, že obsažené tokotrienoly napomáhají chránit mozkové buňky, čímž mohou zároveň přecházet rozvoji Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

5. V kuchyni nabízí pestré možnosti využití

Makadamové ořechy jsou v kuchyni takřka univerzální. Dají se jíst bez úpravy syrové, ale vynikající jsou i vařené, pečené nebo pražené. Skvěle chutnají samostatně a lze je použít k dochucení či dozdobení široké škály pokrmů.

Tipy, jak zpracovat makadamové ořechy:

  • jsou výtečné jako chutná a výživná svačinka

  • nasekané se hodí k ozdobení ovocných salátů a zmrzlinových pohárů

  • lze z nich připravit vynikající makadamové máslo

  • jsou vhodnou surovinou pro výrobu rostlinného mléka

  • po opražení na pánvi mohou doplnit pohoštění pro hosty (jejich chuť se zintenzivní)

  • lze je přidat do sladkých moučníků, dezertů a sušenek

  • po namočení do bílé čokoládu se rázem promění v opravdovou delikatesu

  • dobře obohatí granolu (zapečenou směs ovesných vloček s dalšími ingrediencemi)

  • v nastrouhaných ořeších lze obalit rybu před pečením, získá zajímavější chuť

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, australian-macadamias.org, thekitchn.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 29.6.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama