Reklama

5 báječných důvodů, proč vyzkoušet makadamové ořechy

foto: Shutterstock

Přestože patří mezi nejdražší ořechy na světě, byla by veliká škoda ponechat je bez povšimnutí. Makadamové ořechy mají roztomilý kulatý tvar a úchvatnou delikátní chuť. V kuchyni jsou velice všestranné, a navíc se mohou pochlubit obsahem celé řady cenných mikroživin.

Reklama

Makadamové ořechy ve zkratce

Původním domovem makadamových ořechů je Austrálie, ačkoliv v současnosti se pěstují i na mnoha dalších místech světa. Ořechy dozrávají na makadamii celolisté, což je nádherný rozložitý strom, kterého zdobí velké kožovité listy a v době květenství také půvabné hroznovité květy smetanového odstínu.

Makadamové ořechy se ukrývají ve velmi tvrdé a hladké skořápce, ze které se musí nejdříve vyloupnout, což představuje poměrně náročný proces. V současnosti už většinou probíhá prostřednictvím moderní techniky. Makadamové ořechy jsou zralé, jakmile jejich původně zelená slupka zhnědne a plod spadne ze stromu na zem.

Není bez zajímavosti, že na jednom stromě může uzrát až několik desítek kilogramů makadamových ořechů. Novější odrůdy dokážou plodit i vícekrát v průběhu roku.

1. Mají atraktivní vzhled a skvělou chuť

Po vyloupnutí ze slupky se odhalí kouzelný oříšek přibližně kulovitého tvaru a světlé krémové barvy. Jeho vzhled je podobný lískovému oříšku bez hnědé slupky, ale chuťové vlastnosti jsou rozhodně delikátnější.

Makadamové ořechy jsou krásně křupavé a je pro ně charakteristická jemná nasládlá chuť s máslovými podtóny.

Reklama

2. Pyšní se obsahem cenných mikroživin

Po nutriční stránce jsou makadamové ořechy velice bohaté. V jejich složení nechybí prospěšné mononenasycené mastné kyseliny, vláknina, stejně jako celá řada vitaminů a minerálních látek. Konkrétně jde především o vitamin B1, B6 a E, mangan, měď, hořčík a železo.

Kromě toho jsou v nich významně zastoupeny rovněž antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Podíl sacharidů je v makadamových ořeších naopak nízký.

3. Jsou vynikajícím doplňkem při hubnutí

Při snaze o zbavení se nadbytečných kilogramů nebo udržení stávající hmotnosti je jedním ze základních předpokladů úspěchu správně sestavený jídelníček. A právě makadamové ořechy ho mohou zajímavě doplnit.

Složení těchto chutných ořechů podporuje sytost a potlačuje pocit hladu. Konzumace makadamových ořechů může proto přispět k nežádoucímu přejídání. V souvislosti s prevencí před přibýváním na váze se zmiňuje zejména obsažená kyselina palmitoolejová neboli omega-7 mononenasycená mastná kyselina, která je stále předmětem vědeckého bádání.

4. Chrání mozek i srdce

Pravidelné zařazení makadamových ořechů do jídelníčku snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vysoký obsah mononenasycených tuků totiž prokazatelně přispívá ke zdraví srdce a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, kdy právě jeho vysoká hladina může vést až k závažným potížím kardiovaskulárního charakteru.

Kromě toho se ukazuje, že obsažené tokotrienoly napomáhají chránit mozkové buňky, čímž mohou zároveň přecházet rozvoji Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

5. V kuchyni nabízí pestré možnosti využití

Makadamové ořechy jsou v kuchyni takřka univerzální. Dají se jíst bez úpravy syrové, ale vynikající jsou i vařené, pečené nebo pražené. Skvěle chutnají samostatně a lze je použít k dochucení či dozdobení široké škály pokrmů.

Tipy, jak zpracovat makadamové ořechy:

  • jsou výtečné jako chutná a výživná svačinka

  • nasekané se hodí k ozdobení ovocných salátů a zmrzlinových pohárů

  • lze z nich připravit vynikající makadamové máslo

  • jsou vhodnou surovinou pro výrobu rostlinného mléka

  • po opražení na pánvi mohou doplnit pohoštění pro hosty (jejich chuť se zintenzivní)

  • lze je přidat do sladkých moučníků, dezertů a sušenek

  • po namočení do bílé čokoládu se rázem promění v opravdovou delikatesu

  • dobře obohatí granolu (zapečenou směs ovesných vloček s dalšími ingrediencemi)

  • v nastrouhaných ořeších lze obalit rybu před pečením, získá zajímavější chuť

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, australian-macadamias.org, thekitchn.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Vliv ořechů na naše zdraví

Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.

Exotické pistácie: Zelené zlato pro zdraví i do luxusních moučníků

Mají specifickou a nezaměnitelnou chuť, jsou plné bílkovin, zdravých tuků a udržují srdce v dobré kondici. Pozvat domů byste si je měli i tehdy, pokud toužíte nějaké to kilo shodit. Ve vašem úsilí vás totiž skvěle podpoří.

Pekanový ořech: „Vlašák“ s nádechem exotiky

Na první pohled připomíná mnohem známější vlašský ořech. Po bližším prozkoumání ale zjistíte, že se vzhledem liší. A nejenom jím. Pekanový ořech má lahodnou chuť a je nadupaný mikroživinami. Připravte si ho kandovaného nebo z něj upečte třeba sušenky.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama