Exotické pistácie: Zelené zlato pro zdraví i do luxusních moučníků

Mají specifickou a nezaměnitelnou chuť, jsou plné bílkovin, zdravých tuků a udržují srdce v dobré kondici. Pozvat domů byste si je měli i tehdy, pokud toužíte nějaké to kilo shodit. Ve vašem úsilí vás totiž skvěle podpoří.

Reklama

Jsou to ořechy, nejsou to ořechy

Kdo si chce koupit pistácie, zamíří do sekce s ořechy, kde kýžený poklad obvykle najde poblíž lískových oříšků či mandlí. V případě pistácií se ale o ořechy v pravém slova smyslu nejedná, ve skutečnosti totiž patří mezi peckovice.

Pistácie dozrávají na menším listnatém stromě, který pochází z Asie a daří se mu hlavně v oblastech se suchým klimatem. Největším producentem zeleného zlata, jak se pistáciím přezdívá, jsou v současnosti USA, následuje Turecko a Irán. Pistácie se sklízí pouze jednou za 2 roky, avšak jediný strom dokáže dát až 50 kg bohatou nadílku.

Pistácie v kuchyni

Na první pohled zaujmou sytě zelenou barvou a do fialova zbarvenou tenkou slupkou. Plod se ukrývá ve světlé béžové skořepině, která po dozrání sama praská. Pistácie mají zvláštní lehce nasládlou chuť, která je pro naše chuťové pohárky poměrně exotická, avšak velice příjemná.

Jak využít pistácie:

  • samostatně jako zdravé křupání k televizi či součást pohoštění pro hosty

  • chutná ingredience do sušenek, domácích tyčinek, tureckého medu a dalších sladkých pochoutek

Reklama

  • netradiční doplněk k pečenému masu či jako posypka rýžových jídel

  • pro efektivní ozdobu dortů, moučníků a dalších dezertů

  • k výrobě rostlinného másla či mléka

  • do domácí pistáciové zmrzliny

Blesková zdravá směs s pistáciemi

Přichystejte si ½ šálku vyloupaných pistácií, ½ šálku sušených plodů goji, ½ šálku nahrubo nasekaných makadamových ořechů a ½ šálku drcených kakaových bobů. Vše stačí jednoduše promíchat a lahodná křupavá směs je na světě. Můžete si ji vychutnat místo smažených chipsů, přibalit ji jako výživnou svačinku na cesty nebo přidat několik lžic řeckého jogurtu, čímž rázem získáte chutnou a rychlou snídani.

Pistácie pro zdraví

Nejenom exotickým vzhledem a chutí, pistácie se mohou pochlubit také svým složením. Vynikají zejména obsahem bílkovin, činí až 20 g na 100 g plodů. Dále v nich najdeme vlákninu, nenasycené mastné kyseliny, draslík, mangan, fosfor, měď, selen, hořčík, vitamín B6, vitamín E a další cenné mikroživiny.

Konzumace pistácií přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, podporuje zdraví srdce a celého kardiovaskulárního systému, napomáhá udržovat zdravé oči a reguluje hladinu cukru v krvi.

Pistácie a hubnutí

Zatímco bílkovinami pistácie rozhodně nešetří, v porovnání s ostatními ořechy a „nepravými ořechy“ nejsou příliš kalorické. Skvěle se proto hodí i do redukčního jídelníčku. Navíc mají nízký glykemický index, proto udrží déle pocit sytosti a k uvolňování glukózy do krve dochází pozvolně.

Pistáciové zajímavosti

  • V lednici vydrží pistácie čerstvé až 1 rok, v mrazáku dokonce 3 roky.

  • Solené pistácie si dopřávejte spíše střídmě kvůli vyššímu obsahu sodíku.

  • Nejstarší doklady o konzumaci pistácií jsou z Turecka a sahají až do období 7 000 let př. n. l.

  • Zhruba 30 pistácie obsahuje tolik draslíku, kolik najdeme v jedné polovině banánu.

  • Strom, na kterém pistácie rostou, se dožívá až 300 let.

  • Roční světová produkce pistácií činí více než 1 milion tun.

Zdroje: webmd.com, eatingbirdfood.com, bbcgoodfood.com, ratinkhosh.com, jcsqualityfoods.com.au

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 10.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama