Pekanový ořech: „Vlašák“ s nádechem exotiky

Na první pohled připomíná mnohem známější vlašský ořech. Po bližším prozkoumání ale zjistíte, že se vzhledem liší. A nejenom jím. Pekanový ořech má lahodnou chuť a je nadupaný mikroživinami. Připravte si ho kandovaného nebo z něj upečte třeba sušenky.

Reklama

Ořechovec pekanový ve zkratce

Právě na tomto stromu pekanové ořechy dozrávají. Je to velmi mohutný a košatý listnatý strom. Dorůstá do úctyhodné výšky okolo 50 metrů, průměr kmenu může dosáhnout 2 metrů a samotný strom se dožívá 200 až 300 let.

Jeho domovem jsou především jižní oblasti severoamerického kontinentu, tradičně roste například v údolí slavné řeky Mississippi. V americkém státě Texas je dokonce od roku 1919 národním stromem. V současnosti existuje okolo 1 000 kultivarů.

Jaké jsou pekanové ořechy

Nenechte se zmýlit názvem, pekanové ořechy jsou ve skutečnosti peckovice. Plod se ukrývá v hnědé skvrnité skořápce. Na rozdíl od vlašského ořechu je více protáhlý a zároveň méně tvrdý. Jeho chuť je bohatá a velice příjemná. Lze ji popsat jako jemně oříškovou, nasládlou s máslovými podtóny.

Co s pekanovými ořechy v kuchyni

Pekanové ořechy si můžete vychutnat jenom tak syrové, ale skvělé jsou i slazené nebo solené. Pro své delikátní vlastnosti se však vůbec nejvíce hodí do koláčů, moučníků a dalších sladkých pochoutek.

Jsou velice efektní pro závěrečné dozdobení řezů, dortů a zmrzlinových pohárů. Mimochodem, v USA se z nich dokonce vyrábí oblíbená máslová pekanová zmrzlina. Pokud si s nimi stále nevíte rady, zkombinujte je s čokoládou a získáte dokonalý gurmánský zážitek.

Reklama

Kandované pekanové ořechy

Budete potřebovat 450 g pekanových ořechů, ⅓ šálku cukru, 1 lžíci vody, 1 bílek, 1 lžičku mleté skořice a zhruba ¼ lžičky soli.

V misce smíchejte cukr, skořici a sůl. Bílek s vodou v druhé míse vyšlehejte. Poté ve vyšlehané směsi obalte pekanové ořechy a následně je opatrně obalte v suché směsi. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečte do zhnědnutí zhruba 40 až 50 minut. Každých 10 minut promíchejte, aby se nepřipalovaly.

zdroj: Depositphotos

Pekanové sušenky

Nachystejte si 1 a ¼ šálku hladké mouky, ½ šálku změklého másla, ½ šálku hnědého cukru, ½ šálku krystalového cukru, ½ šálku nasekaných pekanových ořechů, ½ šálku nasekané čokolády, ¼ šálku kakaa, 1 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, ½ lžičky soli a ½ lžičky jedlé sody.

Nasekanou čokoládu a pekanového ořechy smíchejte, polovinu množství odložte stranou. V míse prošlehejte změklé máslo s oběma druhy cukru, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Promíchejte a přidejte směs mouky, kakaa, soli a jedlé soli. Nakonec do těsta zapracujte první část čokolády a pekanových ořechů.

Tvarujte kuličky a klaďte je s dostatečným odstupem od sebe na plech vyložený pečícím papírem. Ozdobte je zbývajícím množstvím posekané čokolády s ořechy. Při teplotě 180 °C sušenky pečte přibližně 10 až 14 minut.

zdroj: Depositphotos

Zdravotní benefity pekanových ořechů

Ořechy se mohou pochlubit vysokým obsahem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny, hodí se proto jako výživná svačinka, která dodá energii. Jsou rovněž bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Konkrétně v nich najdeme například vitamín A, E, draslík, hořčík, vápník a zinek.

  • Pomáhají udržovat normální krevní tlak

  • Mohou snižovat hladinu LDL cholesterolu

  • Jejich konzumace přispívá k prevenci kardiovaskulárních nemocí

  • Příznivý efekt vykazují u osob s diabetem (mají velmi nízký glykemický index)

  • Vyznačují se protizánětlivými vlastnostmi

  • Posilují přirozenou obranyschopnost organismu

  • Patří mezi antioxidanty, chrání buňky před oxidativním stresem

Zdroje: britannica.com, germaniainsurance.com, webmd.com, allrecipes.com, thefirstyearblog.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 19.10.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama