Pikantní pražené arašídy s medem
Připravte si 450 g arašídů bez slupky, ⅓ šálku cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu, 1 lžičku soli, 1 lžičku chilli koření a volitelně i ¼ lžičky sušeného mletého česneku.
Troubu předehřejte na 170 °C. Smíchejte cukr s chilli a případně i sušeným česnekem, směs prozatím odložte stranou. Do většího hrnce vložte máslo, med a sůl. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Poté do hrnce nasypte i arašídy a vše důkladně promíchejte.
Arašídy obalené medovo-máslovou hmotou přendejte na plech a asi 30 minut pečte dozlatova. Po vytažení do nich zamíchejte připravenou kořenící směs. Než zcela vychladnou, občas s nimi pohněte, aby se neslepily k sobě.
![](/obrazky/clanky/441/548/L.jpg)
Slané arašídové sušenky
Budete potřebovat 3 šálky hladké mouky, 2 šálky solených arašídů, 1 a ½ šálku hnědého cukru, 1 šálek másla nebo jiného tuku, 2 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku soli a ½ lžičky jedlé sody.
Troubu nechte předehřát na 190 °C. Ve velké mísy promixujte máslo, cukr, vejce a vanilkový extrakt. Do druhé mísy prosejte mouku, přidejte jedlou sodu a sůl, ručně vše promíchejte. Poté obsah obou mís důkladně promíchejte dohromady. Nakonec přidejte i arašídy.
Lžičkou nabírejte kousky těsta a klaďte na plech vyložený pečicím papírem. S pomocí vidličky lehce rozplácněte. Pečte 8 až 10 minut dozlatova.
![](/obrazky/clanky/441/549/L.jpg)
Nejjednodušší smažené arašídy
Rozehřejte pánev s olejem vhodným na smažení. Do předehřáté pánve vsypte 1 šálek vyloupaných syrových arašídů i se slupkou a smažte přibližně 2 minuty, dokud se krásně nerozvoní. Poté je přesypte do mísy vyložené papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečný tuk. Na závěr arašídy dle chuti dosolte.
![](/obrazky/clanky/441/550/L.jpg)
Recept na vařené arašídy
Vařené arašídy mají příjemnou měkkou konzistenci. Jsou vynikající samotné i jako přísada do různých jídel. Připravte si 500 gramů vyloupaných arašídů, ¼ šálku soli a vodu. Nejdříve arašídy důkladně propláchněte proudem čisté vody. Nasypte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přidejte sůl a přiveďte k varu. Na mírném plamenu vařte až 3 hodiny, dokud arašídy nezměknou.
Zdravotní benefity arašídů
Arašídy mají poměrně hodně kalorií, na druhou stranu ale představují i bohatý zdroj zdravých tuků a kvalitních rostlinných bílkovin. Kromě toho v nich najdeme například vitamín E, folát, biotin, hořčík, měď a další cenné látky. Obsahují také různé druhy antioxidantů (resveratrol a další), jejich nejvyšší koncentrace je ale ve slupce.
Konzumace arašídů (v rozumné míře) podporuje zdraví srdce, může snižovat riziko některých kardiovaskulárních onemocnění a přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. I přes větší množství kalorií se není třeba obávat zařadit arašídy do redukčního jídelníčku. Dobře totiž zasytí a jejich vysoký obsah bílkovin může podpořit činnost metabolismu.
Arašídové zajímavosti
V kuchyni se používají arašídy podobně jako ořechy, ale ve skutečnosti patří mezi luštěniny.
Rostlina pochází z Jižní Ameriky. Španělští kolonizátoři ji dovezli do Evropy, odkud se záhy rozšířila i na africký a asijský kontinent.
Takřka do konce 19. století byly arašídy hlavně krmivem pro prasata a považovaly se za jídlo pro chudé vrstvy.
Na počátku 20. století byly arašídy podrobeny vědeckému zkoumání, což vedlo k nárůstu jejich popularity a rozsáhlejšímu pěstování. Podíl na tom měl i vznik nové techniky, arašídy se již nemusely sklízet ručně.
V minulosti se z arašídů vyráběl dokonce i krém na boty a přípravek na holení.
K hlavním producentům arašídů patří USA, Argentina, Brazílie Senegal a Súdán.
Arašídy bohužel náleží mezi silné alergeny, u některých jedinců mohou vyvolat až život ohrožující stav.
Zdroje: aboutpeanuts.com, peanut-institute.com, peanut-institute.com, healthline.com, webmd.com, allrecipes.com, allrecipes.com, allrecipes.com, allrecipes.com