Reklama

Lněná, chia, konopná semínka: Která z nich jsou nejzdravější?

Ačkoliv nevynikají velikostí, pro lidské tělo jsou obrovským přínosem. Semínka představují bohatý zdroj zdravých tuků, vlákniny, vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Pro své zdravotní benefity by v každodenním jídelníčku rozhodně neměly chybět.

Reklama

Semínka v kuchyni

Pracovat se semínky v kuchyni je velice jednoduché. Není třeba je předem upravovat a dají se přidat takřka do jakéhokoliv slaného či sladkého jídla. Mohou být přímo součástí těsta, ale využití naleznou i jako efektivní, chutná a výživná posypka.

Nutriční hodnoty jednotlivých druhů semínek se liší. Zatímco některá mají vynikající protizánětlivé účinky, jiná jsou vzpruhou pro srdce. Nelze proto jednoznačně stanovit, která z nich jsou nejzdravější. Všechny druhy semínek mají co nabídnout, takže se vyplatí vsadit na pestrost a v kuchyni je střídat.

Lněná semínka

Lněná semínka vynikají především vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Kromě toho v nich najdeme i významné množství vlákniny, vitaminu B1 (thiamin), manganu, hořčíku a antioxidantů.

Hlavní zdravotní benefity lněných semínek:

  • přispívají ke snížení „špatného“ cholesterolu v krvi

  • jsou prevencí před kardiovaskulárními onemocněními

Reklama

  • mohou snižovat krevní tlak

Jak využít lněná semínka v kuchyni:

  • k maximálnímu využití cenných látek se doporučuje konzumovat semínka v mleté nebo podrcené formě

  • významný zdravotní přínos může přinést již 1 polévková lžíce lněných semínek denně

  • semínka se hodí např. do ovesných kaší, jogurtů, smoothies, stejně jako do pečiva, případně jako jeho posypka

Chia semínka

Chia semínka mají podobné složení jako lněná semínka. Pozornost poutají obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Rovněž jsou zdrojem vlákniny, antioxidantů (polyfenolů), manganu, fosforu, vápníku a hořčíku.

Hlavní zdravotní benefity chia semínek:

  • přispívají ke snížení hladiny cukru v krvi

  • mají protizánětlivý charakter

  • jsou prevencí srdečních onemocnění

Jak využít chia semínka v kuchyni:

  • chia semínka mají vynikající schopnost absorbovat vodu, a proto je lze vyzkoušet jako veganskou alternativu vajec. Jedno vejce lze nahradit tak, že se smíchá ¼ hrnku vody a 1 polévkové lžíce semínek. Po zhruba 10 minutách chia semínka nabobtnají a vytvoří gel.

  • lze je použít do pečiva, zeleninových i ovocných salátů, při přípravě domácích pudinků, stejně jako do sušenek a moučníků

Konopná semínka

Konopná semínka se pyšní bohatým obsahem kvalitních rostlinných bílkovin. Kromě toho mají významný podíl hořčíku, vitaminu B1 (thiamin), zinku, stejně jako omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin.

Hlavní zdravotní benefity konopných semínek:

  • přispívají ke zdraví srdce, potažmo celého kardiovaskulárního systému

  • napomáhá udržovat zdravou pokožku

  • vykazují protizánětlivý efekt

Jak využít konopných semínka v kuchyni:

  • konopná semínka jsou krásně křupavá a mají příjemnou lehce oříškovou chuť

  • lze je použít do ranních obilných kaší, jako posypku na pečivo, případně přímo do těsta

  • jsou vynikající do salátů, k dochucení pomazánek, do nádivek a mohou posloužit i jako netradiční ozdobení rýže

Další zdravá a chutná semínka

Samozřejmě existuje i mnoho dalších druhů semínek, která si svou pozornost zaslouží. I ony jsou neuvěřitelně nutričně bohaté a v kuchyni mají velice pestré využití.

Sezamová semínka

Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem antioxidantů, z minerálních látek obsahují především významné množství mědi, manganu a hořčíku. Svým složením přispívají k rovnováze pohlavních hormonů, snižují oxidativní stres a mají protizánětlivé účinky.

Jsou populární v asijské gastronomii, představují hlavní ingredienci oblíbené sezamové pasty (tahini).

Dýňová semínka

V dýňových semínkách nalezneme mimo jiné bílkoviny, mononenasycené mastné kyseliny, fosfor, mangan a hořčík. Podporují zdraví srdce a pozitivně působí na močové cesty a močový měchýř.

V kuchyni jsou velice všestranná, dají se konzumovat loupaná i neloupaná. Perfektní jsou například pečená v troubě společně se solí a kořením.

Slunečnicová semínka

Kromě bílkovin mají slunečnicová semínka významný obsah vitaminu B1 (thiamin), vitaminu E, manganu, mědi a hořčíku. Přispívají k normální hladině cholesterolu a cukru v krvi, blahodárně působí také na pokožku.

Slunečnicová semínka chutnají skvěle i samostatně jako zdravá a výživná svačinka. Krásně ochutí pečivo, na které se hodí také jako ozdobná posypka.

Zdroje: healthline.com, health.clevelandclinic.org, draxe.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 23.6.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama