Lněná, chia, konopná semínka: Která z nich jsou nejzdravější?

Ačkoliv nevynikají velikostí, pro lidské tělo jsou obrovským přínosem. Semínka představují bohatý zdroj zdravých tuků, vlákniny, vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Pro své zdravotní benefity by v každodenním jídelníčku rozhodně neměly chybět.

Semínka v kuchyni

Pracovat se semínky v kuchyni je velice jednoduché. Není třeba je předem upravovat a dají se přidat takřka do jakéhokoliv slaného či sladkého jídla. Mohou být přímo součástí těsta, ale využití naleznou i jako efektivní, chutná a výživná posypka.

Nutriční hodnoty jednotlivých druhů semínek se liší. Zatímco některá mají vynikající protizánětlivé účinky, jiná jsou vzpruhou pro srdce. Nelze proto jednoznačně stanovit, která z nich jsou nejzdravější. Všechny druhy semínek mají co nabídnout, takže se vyplatí vsadit na pestrost a v kuchyni je střídat.

Lněná semínka

Lněná semínka vynikají především vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Kromě toho v nich najdeme i významné množství vlákniny, vitaminu B1 (thiamin), manganu, hořčíku a antioxidantů.

Hlavní zdravotní benefity lněných semínek:

Jak využít lněná semínka v kuchyni:

Chia semínka

Chia semínka mají podobné složení jako lněná semínka. Pozornost poutají obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Rovněž jsou zdrojem vlákniny, antioxidantů (polyfenolů), manganu, fosforu, vápníku a hořčíku.

Hlavní zdravotní benefity chia semínek:

Jak využít chia semínka v kuchyni:

Konopná semínka

Konopná semínka se pyšní bohatým obsahem kvalitních rostlinných bílkovin. Kromě toho mají významný podíl hořčíku, vitaminu B1 (thiamin), zinku, stejně jako omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin.

Hlavní zdravotní benefity konopných semínek:

Jak využít konopných semínka v kuchyni:

Další zdravá a chutná semínka

Samozřejmě existuje i mnoho dalších druhů semínek, která si svou pozornost zaslouží. I ony jsou neuvěřitelně nutričně bohaté a v kuchyni mají velice pestré využití.

Sezamová semínka

Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem antioxidantů, z minerálních látek obsahují především významné množství mědi, manganu a hořčíku. Svým složením přispívají k rovnováze pohlavních hormonů, snižují oxidativní stres a mají protizánětlivé účinky.

Jsou populární v asijské gastronomii, představují hlavní ingredienci oblíbené sezamové pasty (tahini).

Dýňová semínka

V dýňových semínkách nalezneme mimo jiné bílkoviny, mononenasycené mastné kyseliny, fosfor, mangan a hořčík. Podporují zdraví srdce a pozitivně působí na močové cesty a močový měchýř.

V kuchyni jsou velice všestranná, dají se konzumovat loupaná i neloupaná. Perfektní jsou například pečená v troubě společně se solí a kořením.

Slunečnicová semínka

Kromě bílkovin mají slunečnicová semínka významný obsah vitaminu B1 (thiamin), vitaminu E, manganu, mědi a hořčíku. Přispívají k normální hladině cholesterolu a cukru v krvi, blahodárně působí také na pokožku.

Slunečnicová semínka chutnají skvěle i samostatně jako zdravá a výživná svačinka. Krásně ochutí pečivo, na které se hodí také jako ozdobná posypka.

Zdroje: healthline.com, health.clevelandclinic.org, draxe.com

Od: Jitka Kučová, 23.6.2022