Reklama

Objevte kouzlo sušení. S moderními sušičkami je neuvěřitelně jednoduché

Sušené potraviny mají lahodnou chuť, vysokou energetickou hodnotu, a navíc se mohou pochlubit bohatým obsahem vitaminů, minerálů a dalších mikroživin. Kromě toho jsou i lehké, snadno se skladují a nejsou náchylné ke kažení. A to už představuje slušný balíček benefitů, proč se vyplatí vyzkoušet tuto starobylou metodu konzervace potravin.

Reklama

Jak začít s domácím sušením potravin

Výslednou chuť, obsah živin a trvanlivost ovlivňuje kvalita procesu sušení. Základ úspěchu spočívá v dodržení následujících 3 faktorů:

  1. nižší teplota (podle druhu potravin přibližně 35 až 70 °C)

  1. nízká vlhkost prostředí

  2. dobrá cirkulace vzduchu

Nejjednodušší je sušení v elektrické sušičce ovoce, ale zajímavých výsledků lze dosáhnout také sušením přímo na slunci, volně na vzduchu ve venkovním či domácím prostředí, případně v troubě.

Reklama

A aby nasušené potraviny dlouho vydržely, je třeba dbát i na správné skladování. Nejvhodnějším způsobem je uložení do pevně uzavíratelných dóz (např. sklenic se šroubovacím víkem). Ty se poté skladují na suchém, temném a chladném místě.

Jak na sušení ovoce

  • k sušení se hodí pouze čerstvé a zcela zdravé ovoce

  • pro rovnoměrné sušení je důležité krájet ovoce na stejně velké plátky či kousky

  • vodnatější ovoce (typicky např. meloun) lze nakrájet na větší kusy, protože během sušení ztratí značnou část objemu

  • zhnědnutí ovoce lze předejít, pokud se před sušením na několik minut ponoří do vody s citronovou šťávou (stačí poměr 1 : 5)

  • správně usušené ovoce by mělo zůstat pružné bez tendence se lámat

  • některé druhy ovoce (např. jablka, hrušky) je možné sušit i se slupkou, je však třeba počítat s delším časem sušení

  • ovoce se suší nejčastěji při teplotě v rozmezí 50 až 55 °C, doba sušení závisí na množství obsažené vody

Jak na sušení zeleniny

  • správě usušená zelenina by měla být křehká a křupavá

  • k sušení jsou vhodné pouze čerstvé a zcela zdravé kousky zeleniny

  • rajčata není třeba před sušením loupat, slupka musí být ale čistá

  • u některých druhů zeleniny se doporučuje před sušením blanšírování (krátké povaření ve vodě nebo páře s následným prudkých ochlazením v ledové vodě), což prodlouží trvanlivost a zkrátí dobu sušení

  • kořenová zelenina (mrkev, petržel apod.) se suší oloupaná

  • většina druhů zeleniny se suší při teplotě okolo 50 °C

Jak na sušení bylinek

  • k sušení jsou vhodné pouze zdravé bylinky, které byly nasbírány mimo znečištěná místa (průmyslová zóna, skládka apod.)

  • sušit lze celou nať, listy, poupata, květy, stejně jako kořeny léčivých rostlin

  • před sušením je vhodné bylinky rozložit na tác a odstranit případný živý hmyz

  • správně nasušené bylinky jsou křehké a mají tendenci se drolit, nesmí být ale zčernalé

  • nádoba na skladování by měla být ideálně neprůhledná (např. tmavě zbarvené sklo)

  • obvyklá teplota pro sušení léčivých rostlin se pohybuje v rozmezí 35 až 40 °C, nejnáchylnější jsou květy a poupata

  • výjimku představují kořeny, u kterých může být teplota vyšší, a to až 70 °C

Jak na sušení hub

  • k sušení jsou vhodné pouze zdravé a pečlivě očištěné houby

  • houby se před sušením doporučuje nakrájet na plátky silné 3 až 5 mm

  • obvyklá teplota pro sušení hub se pohybuje v rozmezí 40 až 50 °C

  • proces sušení hub v sušičce trvá zhruba od 5 do 8 hodin

  • správně usušené houby jsou křehké a křupavé

Jak na sušení masa

  • k sušení se hodí zejména hovězí a drůbeží maso, sušit lze i zvěřinu a ryby

  • maso určené k sušení by mělo být vždy libové (tučné části je třeba odstranit)

  • správně usušené maso by mělo být zcela suché a při ohnutí by mělo mít tendenci prasknout

  • maso se krájí po vláknech, a to na proužky či plátky, jejichž tloušťka by měla být maximálně 5 mm

  • před sušení se doporučuje maso okořenit nebo naložit na několik hodin do marinády (vhodným kořením je např. česnek, grilovací koření, chilli)

  • maso se suší obvykle 30 až 60 minut na teplotu okolo 70 °C, poté se teplota sníží na zhruba 50 °C

Zdroje: planetnatural.com, eatingwell.com, partselect.com, extension.umn.edu

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 22.6.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama