Objevte kouzlo sušení. S moderními sušičkami je neuvěřitelně jednoduché

Sušené potraviny mají lahodnou chuť, vysokou energetickou hodnotu, a navíc se mohou pochlubit bohatým obsahem vitaminů, minerálů a dalších mikroživin. Kromě toho jsou i lehké, snadno se skladují a nejsou náchylné ke kažení. A to už představuje slušný balíček benefitů, proč se vyplatí vyzkoušet tuto starobylou metodu konzervace potravin.

Jak začít s domácím sušením potravin

Výslednou chuť, obsah živin a trvanlivost ovlivňuje kvalita procesu sušení. Základ úspěchu spočívá v dodržení následujících 3 faktorů:

  1. nižší teplota (podle druhu potravin přibližně 35 až 70 °C)

  2. nízká vlhkost prostředí

  3. dobrá cirkulace vzduchu

Nejjednodušší je sušení v elektrické sušičce ovoce, ale zajímavých výsledků lze dosáhnout také sušením přímo na slunci, volně na vzduchu ve venkovním či domácím prostředí, případně v troubě.

A aby nasušené potraviny dlouho vydržely, je třeba dbát i na správné skladování. Nejvhodnějším způsobem je uložení do pevně uzavíratelných dóz (např. sklenic se šroubovacím víkem). Ty se poté skladují na suchém, temném a chladném místě.

Jak na sušení ovoce

Jak na sušení zeleniny

Jak na sušení bylinek

Jak na sušení hub

Jak na sušení masa

Zdroje: planetnatural.com, eatingwell.com, partselect.com, extension.umn.edu

Od: Jitka Kučová, 22.6.2022