Návrat do školy: Zdravé svačinky

Začátek školního roku je tu a spoustu rodičů tak opět trápí otázka Co dám dětem k svačině? Vyzkoušejte 5 tipů, které vám vystačí na celý týden, a jsou navíc zdravé a rychlé!

Reklama

Jídlo do skleničky

V poslední době velmi oblíbená metoda chystání snídaní a svačinek. Můžete tak smíchat spoustu chutí. Přeprava jídla je navíc velmi praktická. Stačí si pořídit uzavíratelnou skleněnou dózu. Dětem se určitě zalíbí barevné provedení svačinky. Přečtěte si následující tipy a pusťte se do toho:

Pondělí: Chia puding s ovocem a oříšky

Chia semínka zalijte mandlovým nebo kokosovým mlékem a nechte přes noc nabobtnat. Vznikne vám směs, která svou konzistencí připomíná puding, ale je o něco zdravější. Chia puding můžete polít javorovým sirupem nebo medem, protože děti milují sladkou chuť. A samozřejmě posypte ovocem a oříšky. Děti tak dostanou chutnou dávku vitamínů a minerálů díky ovoci a chia semínkům. Oříšky jim pomohou zlepšit schopnost soustředění, kterou ve škole potřebují, a také posílí jejich paměť.

Úterý: Zeleninový salát pro děti

Pořiďte si vykrajovátka a těmi zeleninu (nebo ovoce) tvarujte. Zvířátka, hvězdičky, srdíčka. Děti se pobaví a nají zároveň. Zeleninový salát bude u dětí slavit úspěch, pokud jej dochutíte medem. Přidejte také olivový olej a trochu citronové šťávy, s tou ale opatrně. Salát můžete také zasypat dýňovými nebo slunečnicovými semínky. A teď to nejdůležitější: ke každé surovině vymyslete příběh, proč by ji děti měli jíst a jaké skvělé věci se jim stanou, když budou svačit, co jim nachystáte.

Středa: Pomazánky ze skleničky

Pomazánky patřily odjakživa na svačinkový stůl. Mnoho dětí je ale nejí. Změňte to. Receptů na velmi chutné pomazánky je plný internet. Vajíčková, tuňáková, pažitková s tvarohem nebo třeba netradiční oříšková. Pomazánku přizpůsobte chutím vašeho potomka a ozdobte ji kouskem ovoce nebo zeleniny ve tvaru zvířátka. Díky pomazánkám mohou děti lehce vstřebat bílkoviny i tuky, záleží, jakou variantu vyberete. Nezapomeňte dát dětem přikusovat krekry nebo kousek žitného chleba.

Čtvrtek: Kaše ovesná, rýžová, jakákoliv

Kaše jsou velmi výživnou svačinkou. Můžete je střídat. Ovesné a rýžové budou pro děti asi přijatelnější než třeba kaše pohanková. Velmi chutná a zdravá je jáhlová kaše, která dětem může připomínat jejich oblíbenou krupičku. Kaše pěkně nazdobte - ovocem, kakaem, rozpuštěným máslíčkem, cukrem, prostě tím, co mají vaši drobečci nejraději. Ve skleničce si kaši jednoduše přenesou do školy. Jestli máte potomků víc, objevíte v kaších super způsob, jak rychle nachystat jídlo na další den.

Reklama

Pátek: Ovoce několika druhů s medem

Jednoduchá metoda, jak do dětí dostat tolik potřebné vitamíny. Nakupte ovoce více druhů a od každého nakrájejte pár kousků. Nebo ještě lépe, použijte již zmíněná vykrajovátka. Kousky pak naskládejte do sklenice a zalijte je javorovým sirupem. Sladké, na to děti zkrátka slyší. Můžete přisypat i strouhaný kokos. Ovoce používejte sezónní, tak je to pro naše tělo nejpřirozenější. A pokud máte doma jedlé květy, přidejte je taky. Vaše ratolesti budou ohromené a určitě svou svačinu s chutí zbaští.

Reklama

Autor: Barbora Uhlová, 14.11.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama