Zdravá svačina je stejně důležitá pro děti i dospělé

Chutná, zdravá a výživná svačina pomáhá lépe se soustředit a zahání chutě na sladkosti v pozdější době. Se svačinou se budete mnohem méně přejídat a sáhnete po méně tučných pokrmech ve večerních hodinách. Dětem pomáhá bojovat proti únavě a nervozitě.

Reklama

Jak velká by měla být svačina

Dříve bylo svačinou jen dopolední jídlo. To však za předpokladu, že se chodilo spát kolem osmé hodiny večerní a vstávalo se kolem páté. Dnes považujeme za standard dát si dvě svačiny. Jednu dopolední a jednu odpolední. Kdo pracuje do pozdních nočních hodin, měl by zařadit i lehkou druhou večeři. Větší svačinu si můžeme dopřát, pokud se věnujeme sportovním aktivitám.

Svačiny (obě) by měly pokrýt asi 20 % našeho denního energetického příjmu.

Nejdelší odstup mezi snídaní a dalším jídlem by měl být 4 hodiny. Pokud tedy snídáte kolem deváté hodiny ranní a okolo dvanácté hodiny obědváte, dopolední svačinu logicky vynecháte a zařadíte třeba dvě odpolední.

Svačinky dětem

S návykem na svačinu bychom měli začít u dětí už v ranném věku. Děti mají často tendenci svačinu vynechávat, protože je zdržuje od zábavnějších činností. Je špatně tuto skutečnost přehlédnout a mávnout nad ní rukou. Pokud děti nemají hlad, není nutné jíst celou porci. Měli by však mít vybudovaný návyk na čas svačiny.

Stačí kousek jablka, banánu, okurku nebo papriky.

Reklama

Pravidelně svačící děti jsou klidnější, lépe se soustředí a netrpí záchvaty vzteku. Při hlavních jídlech jí pomaleji, což prospívá správnému trávení.

Jak vypadá zdravá svačina

U svačiny je důležité, aby obsahovala ovoce a zeleninu. Nesmíme však zapomínat ani na bílkovinovou složku a sytící (sacharidovou) složku.

Svačiny do školy či do práce

Ideální svačinou je celozrnné pečivo, šunka a sýr. K nim patří větší porce zeleniny. Můžete připravit celozrnné toasty, knäckebrot nebo tortillu. Vhodné jsou i nejrůznější pomazánky. Ty by měly mít tvarohový základ místo másla a margarínů. Tvaroh můžete ochutit kořením a používat jako dip v kombinaci s nakrájenými proužky zeleniny.

U dětí se nemusíme bát běžného másla. Osvědčený chléb s máslem doplňte šunkou či sýrem. Do svačinové krabičky přidejte i kousky ovoce.

Jak připravit rychlou svačinu

Rychlou svačinou mohou být ovocné nebo zeleninové koktejly s jogurtem, smoothie. V takovém případě ale zakousněte i plátek celozrnného chleba.

Na cesty si můžeme připravit jen běžný jogurt posypaný ovesnými vločkami a semínky. Nebojte se ani celozrnných sušenek, ohlídejte ale množství cukru.

Předem si můžete připravit misku ovoce a nepražené nesolené ořechy. Porce ořechů by neměla být větší než hrst. Rychle připravená je i miska tvarohu společně s trochou jahod, jablka nebo banánu. Dochutit můžete skořicí.

Co nemá být obsahem svačiny

U svačiny se vyhýbejte výrazným chutím. Nevhodné je slané pečivo nebo sladké čokoládové tyčinky. Kontrolujte i müsli tyčinky. Pokud bude mít tělo jednorázově vysoký příjem cukrů nebo tuků, brzy si řekne o další porci nezdravého jídla.

Určitě se vyhněte sladkým buchtám, závinům či koblížkům.

Co zdravě mlsat

Jste zvyklí na sladké chutě a je problém se jich vzdát? Sáhněte po sušeném ovoci. Nevadí ani kousek hořké čokolády s obsahem kakaa větší než 80 %. Obhájci čokolády dokonce tvrdí, že když to roste na stromě, tak to musí být zdravé. A mají částečně pravdu.

Touhu po sladkostech dobře zažene čerstvé ovoce nebo voňavé nápoje. Zkuste výrazný mátový nebo zázvorový čaj. Co však zažene chuť na sladkosti nejlépe? Pravidelnost ve stravě, kdy nebude v organizmu docházet k výkyvům glykémie.

Věnujte 5 minut denně navíc přípravě svačin na následující den. Vedle nezbytné krabičky se svačinou pro děti by se měla pravidelně začít objevovat i krabička se svačinou pro dospělé.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 18.7.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama