Dobroty z krabičky: Hravé, zdravé i chutné svačiny do školy

Se začátkem školního roku přibyl úkol i rodičům, a to chystání školních svačin. Zatímco starší děti se už dost možná zvládnou obstarat samy, těm mladším je třeba svačinu do školy nachystat. Ideálně takovou, která neskončí v koši, dobře zasytí a dodá vitamíny i energii.

Reklama

Co by měla obsahovat svačina

U svačiny je důležité, aby dokázala dítě dobře zasytit a pomohla mu udržet pozornost během vyučování. Měla by obsahovat vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků, stejně jako vlákninu.

Ovoce

Nezapomeňte zahrnout ovoce do školní svačiny, zajistí dítěti dostatek energie. Na jablka, hrušky, vodní meloun, kiwi či broskve můžete použít různá vykrajovátka, aby byly pro děti atraktivnější. Případně různé druhy jednoduše nakrájejte, ty menší (např. borůvky, hrozny) ponechte vcelku a vytvořte pestrý ovocný salát.

Místo čerstvého ovoce můžete čas od času sáhnout po ovocné kapsičce. Zajímavou volbou je sušené ovoce bez přidaného cukru (brusinky, rozinky, papája, meruňky) a ovocné kůže, které mohou dětem připomínat spíše sladkost.

zdroj: Depositphotos

Zelenina

Jen málokteré z dětí sní doporučenou denní porci zeleniny, některé ji odmítají úplně. Přitom představuje cenný zdroj živin včetně vitamínu A, C a vlákniny. Mrkev či okurka budou přitažlivější, pokud je nakrájíte zubatým nožem. Zeleninu můžete také rozkrájet na hranolky a podávat společně s dipem.

Reklama

Na svačinku připravte klidně i míchaný zeleninový salát a oživte ho třeba oblíbeným sýrem, vařeným vajíčkem nebo kukuřičnými cornflakes. Snadno propašujete zeleninu do ovocného smoothie nápoje a pokud máte více času, vyzkoušejte zeleninové placičky pečené v troubě.

zdroj: Depositphotos

Potraviny bohaté na bílkoviny

Nedílnou součástí každodenního jídelníčku jsou bílkoviny. Chybět by tudíž neměly ani ve školní svačině. Jsou nezbytné pro regenerací tkání, zajišťují transport důležitých látek a svou roli hrají i v nervové soustavě. Tělo si je navíc neumí ukládat tzv. do zásoby, proto je třeba dbát na jejich pravidelný příjem.

Bílkoviny obsahuje zejména maso, vejce, mléčné výrobky, ale také obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka. Obzvláště vysokým obsahem se může pochlubit například parmazán, parmská šunka či sušené hovězí maso. Dítěti můžete doplnit svačinku o směs různých druhů oříšků a semínek, dobrou volbou je i tuňáková pomazánka s cereálním pečivem nebo luštěninový či pohankový salát.

zdroj: Depositphotos

Jaké potraviny omezit

Nevhodné jsou zejména potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů (typicky sladkosti a limonády), vysokým obsahem soli (chipsy, ale i levné druhy uzenin), potraviny smažené na přepáleném tuku, polotovary a fast food pokrmy.

Hlídejte také množství pečiva z klasické bílé mouky (rohlíky, běžný konzumní chléb), existuje mnoho zajímavých a chutných alternativ.

Jak na svačiny pro nejedlíky

Připravit jídlo pro zarputilého nejedlíka je opravdová výzva. Pokud se vám vrací dítko ze školy pravidelně s prázdným žaludkem a netknutou svačinou, můžete vyzkoušet některý z následujících tipů.

  • Říká se, že se jí i očima. Barevná svačinka bude mnohem lákavější než obyčejný rohlík se salámem.

  • Zahrňte do svačiny něco, o čem víte, že dítě sní (může to být třeba koblížek nebo několik sušenek).

  • Buďte kreativní. Používejte rozmanitá vykrajovátka, ozdobná napichovátka, vytvořte svačině „oči“ a „uši“.

  • Můžete nechat dítě, ať si vybere ubrousky podle sebe nebo mu dovolte polepit svačinový box samolepkami s oblíbenými motivy.

  • Zkuste vsadit na pestrost. Při bohatém výběru zvýšíte šanci, že dítě alespoň něco ochutná.

  • Dítě do jídla nenuťte, nevyhrožujte a netrestejte ho za nesnězenou svačinu, vše tím akorát zhoršíte.

  • U extrémních nejedlíků zvažte návštěvu lékaře nebo doplňky stravy podporující chuť k jídlu. Některým dětem (například s poruchou autistického spektra) mohou pomoci cílené terapie.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: cspinet.org, engagement.source.colostate.edu, boarddocs.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 11.9.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama