Jak vybrat svačinový box pro školáka

Na trhu se s nimi doslova roztrhl pytel. A v té záplavě není vůbec jednoduché se vyznat. Poradíme, podle čeho zvolit ideální box na svačinu do školy a co si při nákupu ohlídat.

Reklama

Proč svačinový box pořídit?

Možná si říkáte, zda je svačinový box vůbec potřeba. Vždyť v dřívějších dobách si děti vystačily s namazaným pečivem zabaleným v kousku ubrousku a mikrotenovém sáčku. Tento „výdobytek moderní doby“ má však bezesporu řadu výhod:

  • svačina je chráněná před rozmačkáním

  • prakticky nehrozí, aby došlo ke znečištění učebnic a sešitů

  • jedná se o jednorázovou investici, box se používá opakovaně

  • snížíte spotřebu jednorázových obalů, a proto šetříte peněženku i přírodu

Reklama

Malý, velký? Jedno to není!

Velikost je jedním z hlavních kritérií. Přesný objem svačinového boxu neprozradíme, bude tak vaším úkolem rozhodnout, jak velké množství jídla bude školák potřebovat. Záleží na jeho věku, rozvrhu i na tom, kolik toho sní. Je rozdíl, zda zvládne spořádat velké porce nebo patří spíše mezi nejedlíky.

Pokud dítě obědy ve škole většinou povrtá a zůstává ještě do pozdního odpoledne v družině, nachystejte mu svačinu raději větší. Totéž platí pro případ, kdy má školák větší energický výdej (např. chodí na sportovní kroužek ještě před výukou).

Do nejmenších boxů dáte tak akorát toast a nějakou tu zeleninu. Ty velké mohou mít objem až 2 nebo i více litrů, čemuž však odpovídá i jejich velikost.

Uspořádání svačinového boxu

Dále na vás čeká dilema, zda koupit box bez přihrádek nebo dělený přepážkami.

Svačinový box bez přihrádek disponuje jedním velkým prostorem. Hodí se proto hlavně na svačinu, která sestává z jediného druhu jídla (např. zapečené toasty, těstovinový salát, obložené chleby apod.).

Dělený svačinový box je rozdělený na dvě nebo více přihrádek. Je proto ideální pro děti, které upřednostňují pestrost a spíše menší porce více druhů potravin. Snadno do něj uložíte pečivo, kousky ovoce, drobnou sladkost, nudličky mrkve a hrst oříšků, aniž by se vše vzájemně promíchalo.

Dělený box může mít přepážky pevně dané. Ty jsou velice stabilní, ale krabička se hůře čistí. Druhou variantou je box s posuvnými vyjímatelnými přepážkami, které lze upravit podle aktuálního druhu svačiny.

Zvolit osvědčený plast nebo raději jiný materiál?

Nejoblíbenější a zároveň největší skupinu představují plastové svačinové boxy. Jsou totiž cenově dostupné, mají nízkou hmotnost a dobře se udržují. Materiál by neměl obsahovat ftaláty ani změkčovadla (BPA, BPS) a měl by být odolný vůči přejímání zápachu a zabarvení od uložených potravin.

Méně se lze setkat se svačinovými boxy, které jsou zhotoveny z bambusu, skla nebo nerezového kovu. Často ovšem mají i plastové komponenty (např. víko) a zajímavě kombinují benefity obou materiálů.

Teplá svačinka? Žádný problém!

Dítěti můžete dopřát i teplou svačinku, která zároveň vydrží déle čerstvá. Řešením je termotaška na svačinu, jejíž výstelku obvykle tvoří odolná hliníková fólie.

Jestliže potřebujete nachystat teplé jídlo pro školáka pouze občas (např. na školní výlet), zvolte termoobal na svačinový box. Disponuje termoregulační vrstvou a obvykle má i praktické ucho na přenášení.

Pokud máte možnost, box kupujte osobně

Stačí několik kliknutí a v nejbližších dnech můžete očekávat zásilku. Objednávání přes internet má bezesporu své výhody, kdy kromě porovnání cen a bohaté nabídky, patří mezi největší benefity celkové pohodlí.

Přesto je nejlepší si svačinový box před nákupem „osahat“ a ideálně se pro něj vypravit nejenom se školákem, ale i s jeho batohem či aktovkou. Některé boxy na svačinu mohou mít i více než 0,5 kg, což už je při každodenním přenášení znát. Vyzkoušejte také, zda se box do přihrádky v batohu vůbec vejde.

Co se ještě může hodit

Design

Dokonce i vzhled může mít podstatný vliv na to, zda se bude vracet box na svačinu prázdný nebo zůstane jeho obsah zcela netknutý. Nezapomeňte proto s rostoucím věkem školáka nahradit box s dětskými motivy za jiný. Ideálně vybírejte svačinovou krabičku společně.

Jednoduchá manipulace

Zvláště u nejmenších školáků je důležité pohlídat, aby se jim se svačinovým boxem snadno manipulovalo. Měl by jít lehce otevřít a opětovně uzavřít. Samozřejmostí je i perfektní těsnost, aby jeho obsah neznečistil školní pomůcky.

Snadná údržba

Svačinový box je třeba po každém použití umýt. Velkou výhodou je tudíž rychlá a snadná údržba. Ověřte si, zda lze krabičku mýt v myčce nádobí a prohlédněte ji, zda nemá nějaká obtížně přístupná místa.

Stohovatelnost

Pokud máte více dětí nebo používáte svačinové boxy i do práce, bude se vám hodit možnost stohovat je na sebe. Ušetříte tím cenné místo ve skříňce.

Zdroje: theorganisedhousewife.com.au, techsling.com, theguardian.com, theorganisedhousewife.com.au

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 26.9.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama