Švédské masové kuličky
Tyto masové kuličky možná znáte také ze Švédského obchodu Ikea. Připravit si je ale můžete i doma. Jsou tvořeny z poloviny vepřového masa a poloviny hovězího. Pokud máte pouze vepřové nebo pouze hovězí, nevadí, budou dobré i tak.
V tomto receptu je do masových kuliček přidán toustový chléb nasáklý mlékem, proto budou kuličky krásně měkké.
Podávat je můžete s vařeným bramborem a kompotovanými brusinkami.
Ingredience
Na masové kuličky
Na omáčku
Postup přípravy
1.
Z toustového chleba odřízněte okraje, natrhejte, namočte do mléka a rozmačkejte vidličkou.
2.
Do mísy dejte mleté maso, žloutky, cibuli, nové koření, muškátový oříšek a směs mléka a toustového chleba. Osolte a opepřete. Dobře rozmíchejte, ideálně k tomu použijte kuchyňský robot, ale není třeba. Tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku.
3.
Na pánvi rozehřejte olej a kuličky osmahněte ze všech stran dohněda. Pravděpodobně nezvládnete všechny najednou. Poté je odložte a přikryjte.
4.
Do pánve přidejte máslo a zaprašte moukou a dobře míchejte asi dvě minuty. Poté postupně přilijte vývar a smetanu. Nechte asi 10 minut provařit, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.
5.
Do omáčky přidejte masové kuličky a nechte ještě dvě minuty probublávat.
6.
Podávejte s vařenými brambory a brusinkami čerstvým ozdobené koprem.
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Doba přípravy: | 45 min |
Počet porcí: | 4 porce |
Autor: | BunTom |
Cena ingrediencí: | 37 Kč za porci |
Kategorie: | hlavní chod, vepřové maso, hovězí maso |
Nutriční hodnoty (1 porce)
Energetická hodnota |
712.09 kcal |
Protein |
35.98 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
13.89 g
3.27 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
56.96 g
21.58 g
|