Švédské masové kuličky

Tyto masové kuličky možná znáte také ze Švédského obchodu Ikea. Připravit si je ale můžete i doma. Jsou tvořeny z poloviny vepřového masa a poloviny hovězího. Pokud máte pouze vepřové nebo pouze hovězí, nevadí, budou dobré i tak.

V tomto receptu je do masových kuliček přidán toustový chléb nasáklý mlékem, proto budou kuličky krásně měkké.

Podávat je můžete s vařeným bramborem a kompotovanými brusinkami.

Ingredience (4 x porce)

Na masové kuličky

Na omáčku

Postup přípravy

  1. Z toustového chleba odřízněte okraje, natrhejte, namočte do mléka a rozmačkejte vidličkou.
  2. Do mísy dejte mleté maso, žloutky, cibuli, nové koření, muškátový oříšek a směs mléka a toustového chleba. Osolte a opepřete. Dobře rozmíchejte, ideálně k tomu použijte kuchyňský robot, ale není třeba. Tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a kuličky osmahněte ze všech stran dohněda. Pravděpodobně nezvládnete všechny najednou. Poté je odložte a přikryjte.
  4. Do pánve přidejte máslo a zaprašte moukou a dobře míchejte asi dvě minuty. Poté postupně přilijte vývar a smetanu. Nechte asi 10 minut provařit, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Do omáčky přidejte masové kuličky a nechte ještě dvě minuty probublávat.
  6. Podávejte s vařenými brambory a brusinkami čerstvým ozdobené koprem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 644.49 kcal | Protein: 35.56 g | Sacharidy: 12.16 g | z toho cukr: 2.87 g | Tuk: 49.73 g | z toho nas. MK: 17.76 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/725-svedske-masove-kulicky