Španělští ptáčci s rýží
Španělský ptáček je tradiční české jídlo, které kombinuje šťavnaté plátky hovězího masa plněné vejcem, kyselou okurkou, uzeným špekem a hořčicí. Tento pokrm, podávaný s bohatou omáčkou a rýží, je oblíbený díky své syté chuti a výživnosti. Přestože název odkazuje na Španělsko, jde o ryze českou specialitu, která si našla své místo na stolech po celé zemi.
Reklama
Postup přípravy
1.
Naklepeme hovězí plátky do tenka, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme plátek nebo špalíček špeku, čtvrtinu kyselé okurky a čtvrtinu vajíčka natvrdo. Plátky zarolujeme a upevníme párátky nebo nití.
2.
Obalené rolky lehce poprášíme moukou. V hrnci rozehřejeme olej a ptáčky zprudka opečeme ze všech stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme stranou.
3.
Do stejného hrnce přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme na kousky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Chvíli opékáme, zaprášíme paprikou a promícháme.
4.
Do základu vrátíme ptáčky, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Zalijeme hovězím vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme na mírném plameni asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké.
5.
Uvařené ptáčky vyjmeme a udržujeme v teple. Omáčku přecedíme přes síto (nebo rozmixujeme dohladka) a podle potřeby zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme solí a pepřem.
6.
Rýži uvaříme podle návodu na obalu.
7.
Ptáčky podáváme přelité omáčkou s rýží jako přílohou.
Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
697.28 kcal |
Protein |
43.11 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
73.08 g
4.39 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
24.28 g
7.45 g
|
Reklama
Reklama