Španělský ptáček je tradiční české jídlo, které kombinuje šťavnaté plátky hovězího masa plněné vejcem, kyselou okurkou, uzeným špekem a hořčicí. Tento pokrm, podávaný s bohatou omáčkou a rýží, je oblíbený díky své syté chuti a výživnosti. Přestože název odkazuje na Španělsko, jde o ryze českou specialitu, která si našla své místo na stolech po celé zemi.
Ingredience (4 x porce)
Na omáčku
Příloha
Postup přípravy
Naklepeme hovězí plátky do tenka, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme plátek nebo špalíček špeku, čtvrtinu kyselé okurky a čtvrtinu vajíčka natvrdo. Plátky zarolujeme a upevníme párátky nebo nití.
Obalené rolky lehce poprášíme moukou. V hrnci rozehřejeme olej a ptáčky zprudka opečeme ze všech stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme stranou.
Do stejného hrnce přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme na kousky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Chvíli opékáme, zaprášíme paprikou a promícháme.
Do základu vrátíme ptáčky, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Zalijeme hovězím vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme na mírném plameni asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké.
Uvařené ptáčky vyjmeme a udržujeme v teple. Omáčku přecedíme přes síto (nebo rozmixujeme dohladka) a podle potřeby zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme solí a pepřem.
Rýži uvaříme podle návodu na obalu.
Ptáčky podáváme přelité omáčkou s rýží jako přílohou.
Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 697.28 kcal |
Protein: 43.11 g |
Sacharidy: 73.08 g |
z toho cukr: 4.39 g |
Tuk: 24.28 g |
z toho nas. MK: 7.45 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4542-spanelsti-ptacci-s-ryzi