Paella se šafránem a kuřetem

Paella je španělské národní jídlo, je velmi rozšířené a oblíbené po celé zemi. Slovo paella znamená ve španělštině pánev a od toho se odvodil název i samotného pokrmu. Paella je rýžový pokrm se zeleninou, mořskými plody nebo masem, připravený a podávaný v litinové pánvi. K přípravě vám ale postačí ale i jakákoliv dostatečně velká pánev, kterou máte doma.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Kousky kuřete (použít můžete horní a spodní stehna nebo i prsa s kůží rozdělená na čtvrtky) vložte do pánve s rozehřátým olejem a opékejte je na mírném plamenu, dokud nebude kůže zlatavá. Kuře nemusí být úplně hotové, dodělá se ještě společně s rýží.
2.
Kuře vyjměte z pánve a na výpeku a trochu oleje opečte na kostičky nakrájený česnek a červenou papriku. Až se česnek rozvoní, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, vše opékejte doměkka a nakonec přidejte nakrájená rajčata. Vše několik minut prohřívejte a nakonec přidejte fazolky, nakrájený artyčok a hrášek.
3.
Do zeleniny na pánvi přidejte opečené kuřecí kousky a nasypte rovnoměrně suchou neuvařenou rýži. Vše zalijte vývarem a přidejte skleničku vody, ve které rozmícháte šafrán. Stáhněte plamen a směs nechte na mírném ohni 20 minut probublávat. Nemíchejte. Po dvaceti minutách ochutnejte rýži, a pokud nebude hotová, přidejte vodu a vařte dalších 10 minut.
4.
Ke konci vaření se doporučuje zvýšit plamen, aby se rýže naspodu pánve opekla do křupava, nemusí to ale být. Hotovou paellu sundejte z plotny, zakápněte je olivovým olejem a pod pokličkou ji nechte ještě 10 minut odležet. Před podáním pokapejte citronovou šťávou.

Od: Jana Qara, 30.8.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 10 min příprava
30 min vaření
40 min celkem
Množství: 2 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 56 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
644.22 kcal
Protein
60.51 g
Sacharidy
z toho cukr
84.11 g
7.41 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
4.10 g
1.57 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama