Paella se šafránem a kuřetem

Paella je španělské národní jídlo, je velmi rozšířené a oblíbené po celé zemi. Slovo paella znamená ve španělštině pánev a od toho se odvodil název i samotného pokrmu. Paella je rýžový pokrm se zeleninou, mořskými plody nebo masem, připravený a podávaný v litinové pánvi. K přípravě vám ale postačí ale i jakákoliv dostatečně velká pánev, kterou máte doma.

Ingredience (2 x porce)

Postup přípravy

  1. Kousky kuřete (použít můžete horní a spodní stehna nebo i prsa s kůží rozdělená na čtvrtky) vložte do pánve s rozehřátým olejem a opékejte je na mírném plamenu, dokud nebude kůže zlatavá. Kuře nemusí být úplně hotové, dodělá se ještě společně s rýží.
  2. Kuře vyjměte z pánve a na výpeku a trochu oleje opečte na kostičky nakrájený česnek a červenou papriku. Až se česnek rozvoní, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, vše opékejte doměkka a nakonec přidejte nakrájená rajčata. Vše několik minut prohřívejte a nakonec přidejte fazolky, nakrájený artyčok a hrášek.
  3. Do zeleniny na pánvi přidejte opečené kuřecí kousky a nasypte rovnoměrně suchou neuvařenou rýži. Vše zalijte vývarem a přidejte skleničku vody, ve které rozmícháte šafrán. Stáhněte plamen a směs nechte na mírném ohni 20 minut probublávat. Nemíchejte. Po dvaceti minutách ochutnejte rýži, a pokud nebude hotová, přidejte vodu a vařte dalších 10 minut.
  4. Ke konci vaření se doporučuje zvýšit plamen, aby se rýže naspodu pánve opekla do křupava, nemusí to ale být. Hotovou paellu sundejte z plotny, zakápněte je olivovým olejem a pod pokličkou ji nechte ještě 10 minut odležet. Před podáním pokapejte citronovou šťávou.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 644.22 kcal | Protein: 60.51 g | Sacharidy: 84.11 g | z toho cukr: 7.41 g | Tuk: 4.10 g | z toho nas. MK: 1.57 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3580-paella-se-safranem-a-kuretem