Španělský rozlítaný ptáček

Připravte si rozlítanou variantu oblíbeného receptu na Španělského ptáčka, který navzdory svému názvu ze Španělska nepochází. :-)

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Slaninu si nakrájíme na menší kostičky. Cibuli najemno. V hrnci, ke kterému máme pokličku a je vhodný do trouby, rozehřejeme 3 lžíce sádla a máslo.
2.
Přidáme cibuli a restujeme na středním plameni. Cibulku restujeme dohněda. Po 5 minutách přidáme k cibulce slaninu.
3.
Až bude cibulka hnědá, přidáme 1,5 lžíce hořčice a restujeme ještě asi 2–3 minuty.
4.
Mezitím, co se restuje cibulka, si připravíme maso. Plátky roštěné osolíme a opepříme. Pokud máme maso spíš nevyzrálé, několikrát ho po stranách nařízneme, protože čerstvé maso má tendenci se na pánvi kroutit (vyzrálé to nedělá).
5.
Pomažeme maso hořčicí z obou stran.
6.
Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce sádla a plátky masa zprudka orestujeme dohněda. Je potřeba, aby hořčice na mase zkaramelizovala, proto maso necháme nejdříve opéct z jedné strany dohněda a až poté ho otočíme (v žádném případě do něj nepícháme nebo vyteče všechna šťáva) a orestujeme z druhé strany.
7.
Orestované maso necháme z pánve sklouznout ke zkaramelizované cibulce a zalijeme ohřátým vývarem tak, aby maso jen lehce koukalo ven. Přivedeme k varu, promícháme, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 150 °C.
8.
Nyní maso pomalu dusíme 2-3 hodiny podle potřeby.
9.
Pokud budeme mít vyzrálé maso, bude hotové již za 1 hodinu. Kontrolujeme ho každou hodinu. Tady se čas nedá přesně určit, důležité ale je, aby maso bylo opravdu krásně měkké.
10.
Poté hrnec vyndáme z trouby zpět na plotnu, odklopíme a necháme omáčku zredukovat na vyšším ohni. Je možné, že bude dostatečně hustá a nebude to potřeba, to záleží na množství použitého vývaru.
11.
Vejce a okurky nakrájíme najemno a přidáme do omáčky, zatímco se sváří do hustší konzistence.
12.
Nakonec omáčku podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Nyní do omáčky přidáme smetanu.
13.
Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 27.8.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
2 min vaření
2 hod 30 min celkem
Množství: 6 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 174 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
871.26 kcal
Protein
68.35 g
Sacharidy
z toho cukr
11.09 g
5.22 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
60.58 g
24.56 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama