Španělský rozlítaný ptáček

Připravte si rozlítanou variantu oblíbeného receptu na Španělského ptáčka, který navzdory svému názvu ze Španělska nepochází. :-)

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Slaninu si nakrájíme na menší kostičky. Cibuli najemno. V hrnci, ke kterému máme pokličku a je vhodný do trouby, rozehřejeme 3 lžíce sádla a máslo.
  2. Přidáme cibuli a restujeme na středním plameni. Cibulku restujeme dohněda. Po 5 minutách přidáme k cibulce slaninu.
  3. Až bude cibulka hnědá, přidáme 1,5 lžíce hořčice a restujeme ještě asi 2–3 minuty.
  4. Mezitím, co se restuje cibulka, si připravíme maso. Plátky roštěné osolíme a opepříme. Pokud máme maso spíš nevyzrálé, několikrát ho po stranách nařízneme, protože čerstvé maso má tendenci se na pánvi kroutit (vyzrálé to nedělá).
  5. Pomažeme maso hořčicí z obou stran.
  6. Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce sádla a plátky masa zprudka orestujeme dohněda. Je potřeba, aby hořčice na mase zkaramelizovala, proto maso necháme nejdříve opéct z jedné strany dohněda a až poté ho otočíme (v žádném případě do něj nepícháme nebo vyteče všechna šťáva) a orestujeme z druhé strany.
  7. Orestované maso necháme z pánve sklouznout ke zkaramelizované cibulce a zalijeme ohřátým vývarem tak, aby maso jen lehce koukalo ven. Přivedeme k varu, promícháme, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 150 °C.
  8. Nyní maso pomalu dusíme 2-3 hodiny podle potřeby.
  9. Pokud budeme mít vyzrálé maso, bude hotové již za 1 hodinu. Kontrolujeme ho každou hodinu. Tady se čas nedá přesně určit, důležité ale je, aby maso bylo opravdu krásně měkké.
  10. Poté hrnec vyndáme z trouby zpět na plotnu, odklopíme a necháme omáčku zredukovat na vyšším ohni. Je možné, že bude dostatečně hustá a nebude to potřeba, to záleží na množství použitého vývaru.
  11. Vejce a okurky nakrájíme najemno a přidáme do omáčky, zatímco se sváří do hustší konzistence.
  12. Nakonec omáčku podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Nyní do omáčky přidáme smetanu.
  13. Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 871.26 kcal | Protein: 68.35 g | Sacharidy: 11.09 g | z toho cukr: 5.22 g | Tuk: 60.58 g | z toho nas. MK: 24.56 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3967-spanelsky-rozlitany-ptacek