Čočkové ragú s houbami

Tento pokrm je určitou variantou vegetariánského jídla z jednoho hrnce. Není zvlášť náročný časově, ani na suroviny a zvládne ho i kuchař začátečník. Jídlo je plné bílkovin a vlákniny a splňuje nároky na zdravé stravování. Pokrm je z černé čočky beluga, ale není problém vyměnit ji za hnědou běžněji používanou čočku. Dále jsou v pokrmu žampiony. Pokud strávníkům vadí houby, lze je vynechat, nebo použít žampiony v konzervě, které nejsou tolik aromatické a nemají vlastnosti čerstvých hub. Naopak, pokud houby milujete, není problém použít čerstvé nebo sušené houby dle vlastní chuti.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si uvařte čočku v osolené vodě nebo v zeleninovém vývaru, tak aby byla na skus. Uvařenou čočku slijte a dejte stranou. Pak si v hrnci orestujte na olivovém oleji na kostičky nakrájenou cibuli. Na cibulku přidejte houby.
2.
Pokud přidáváte žampiony v konzervě, jsou již tepelně upraveny. Pokud však dáváte houby sušené, je dobré je půl hodiny před přidáním namočit do horké vody, poté nechat vykapat a spíše je v ragú nechat déle povařit aby byly lépe stravitelné. Čerstvé houby zase pustí poměrně hodně tekutiny a je potřeba nechat ji odpařit než se začnou opékat do barvy
3.
Do směsi přidejte uvařenou čočku, protlak a dochuťte sójovou omáčkou, tymiánem, česnekem a rozmarýnem a podlijte vínem. Pokud se vám ragú bude zdát příliš řídké, přidejte 1 lžíci mouky rozmíchanou ve vodě a směs zahustěte. Ochuťte pepřem a solte až po ochutnání. Pokud nepoužijete sójovou omáčku s redukovaným množstvím soli, ani solit nebude potřeba.
4.
Ragú podávejte s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. Díky své zemité chuti pokrm ladí i s celerovým pyré.

Od: Jana Qara, 18.10.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
40 min vaření
1 hod celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 21 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
385.70 kcal
Protein
20.89 g
Sacharidy
z toho cukr
53.01 g
5.55 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
7.87 g
1.19 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama