Čočkové ragú s houbami

Tento pokrm je určitou variantou vegetariánského jídla z jednoho hrnce. Není zvlášť náročný časově, ani na suroviny a zvládne ho i kuchař začátečník. Jídlo je plné bílkovin a vlákniny a splňuje nároky na zdravé stravování. Pokrm je z černé čočky beluga, ale není problém vyměnit ji za hnědou běžněji používanou čočku. Dále jsou v pokrmu žampiony. Pokud strávníkům vadí houby, lze je vynechat, nebo použít žampiony v konzervě, které nejsou tolik aromatické a nemají vlastnosti čerstvých hub. Naopak, pokud houby milujete, není problém použít čerstvé nebo sušené houby dle vlastní chuti.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejprve si uvařte čočku v osolené vodě nebo v zeleninovém vývaru, tak aby byla na skus. Uvařenou čočku slijte a dejte stranou. Pak si v hrnci orestujte na olivovém oleji na kostičky nakrájenou cibuli. Na cibulku přidejte houby.
  2. Pokud přidáváte žampiony v konzervě, jsou již tepelně upraveny. Pokud však dáváte houby sušené, je dobré je půl hodiny před přidáním namočit do horké vody, poté nechat vykapat a spíše je v ragú nechat déle povařit aby byly lépe stravitelné. Čerstvé houby zase pustí poměrně hodně tekutiny a je potřeba nechat ji odpařit než se začnou opékat do barvy
  3. Do směsi přidejte uvařenou čočku, protlak a dochuťte sójovou omáčkou, tymiánem, česnekem a rozmarýnem a podlijte vínem. Pokud se vám ragú bude zdát příliš řídké, přidejte 1 lžíci mouky rozmíchanou ve vodě a směs zahustěte. Ochuťte pepřem a solte až po ochutnání. Pokud nepoužijete sójovou omáčku s redukovaným množstvím soli, ani solit nebude potřeba.
  4. Ragú podávejte s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. Díky své zemité chuti pokrm ladí i s celerovým pyré.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 385.70 kcal | Protein: 20.89 g | Sacharidy: 53.01 g | z toho cukr: 5.55 g | Tuk: 7.87 g | z toho nas. MK: 1.19 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3634-cockove-ragu-s-houbami