Česnekové noky

Recept na česnekové noky je jednoduchý návod na to, jak si vlastnoručně připravit oblíbené italské gnocchi. Jsou, snadné na přípravu. Recept neobsahuje žádnou těžkou smetanovou omáčku a hlaní roli zde hrají právě noky a jejich česneková chuť doplněná citronovou kůrou. Ale nic nebrání vaší fantazii a kreativitě a noky si můžete dle libosti připravit jako přílohu, nebo je podávat s vaší oblíbenou omáčkou. Níže uvedený recept je ale pouze jednoduchý a bez komplikací.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Brambory ve slupce uvařte do měkka. Při střední velikosti brambor vám to bude trvat cca 40 minut. Brambory použijte pokud možno typu C, tedy varný typ vhodný na přípravu pokrmů z bramborového těsta. Použití správného typu zabrání rozvaření noků a zajistí dobrou konzistenci po uvaření. Současně s vařením brambor dejte do trouby celou paličku česneku. Tu pokapejte lžící olivového oleje a zabalte do alobalu. Česnek pečte dokud nebude měkký, zhruba stejně dlouho jako budete vařit brambory.
2.
Po uvaření brambory opatrně oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle pokud možno ještě horké. Brambory, které nastrouháte horké zajistí těstu příjemnou nadýchanost. Poté opatrně rozbalte česnek a vymačkejte ze slupky jednotlivé stroužky do brambor. Půjde to lehce, ze stroužků se pečením stane pasta.
3.
Pak přidejte sýr, hladkou mouku, sůl, pepř a vaječné žloutky. Těsto promíchejte a dbejte, aby mělo hladkou konzistenci. Pokud se vám bude zdát, že ještě příliš lepí a špatně by se s ním pracovalo, přisypte do něj ještě mouku. Každá mouka je trošku jinak namletá a jinak vstřebává tekutinu, proto je dobré trošku si její množství v receptu přizpůsobit.
4.
Nyní si posypte pracovní plochu nebo vál hladkou moukou a vyklopte těsto. Rozdělte si ho na 4 stejné části a z každé části vyválejte dlouhý válec o průměru 3 cm a odkrajuje postupně kousky o délce 2 cm. Přes každý kousek lehce přejeďte vidličkou, abyste dosáhli vroubkového vzhledu, případně vyválejte kuličky a opačným koncem vařečky udělejte do každé důlek. Pokud se nechcete zdržovat, můžete nechat noky tak, jak jste je nakrájeli. Noky si dávejte stravou na pomoučněnou pracovní plochu, aby se nepřilepily.
5.
Pracujte svižně, bramborové těsto řídne a hrozí nejen nepříjemná manipulace s ním, ale hlavně rozvaření noků. Dále se snažte mít všechny noky stejně velké, jinak některé budete mít rozvařené a jiné naopak nedovařené.
6.
Noky opatrně naházejte do osolené vroucí vody a vařte je asi 3 minuty. Po uvaření přeceďte a promíchejte noky se lžící másla, aby se vám neslepily dohromady. Mezitím dejte na pánvičku buď olivový olej nebo máslo, rozpalte a přidejte nadrobno nakrájený salám nebo šunku, opečte a pak přidejte noky. Promíchejte a opékejte do zlatova. Nakonec je přidejte citronovou kůru, mletou papriku a nakrájenou bylinku. Podávejte posypané hoblinami parmazánu.

Od: Jana Qara, 26.12.2021

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
50 min vaření
1 hod 20 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 22 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
526.24 kcal
Protein
17.45 g
Sacharidy
z toho cukr
78.55 g
2.55 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
12.95 g
5.63 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama