Bramborový knedlík

  • Přidat foto

Vepřová se zelím nebo špenát s hovězím masem. K obojímu, a ke spoustě dalších pokrmů, patří domácí bramborový knedlík. A protože je příprava trošku náročnější, je dobré si ho uvařit více a nechat v mrazničce pro další příležitost.

Ingredience

Množství na
  knedlík

Postup přípravy

1.
Brambory dáme vařit se slupkou na asi 30 až 40 minut. Poté vylejeme vodu a jakmile je to možné, brambory ještě teplé oloupeme. Opláchneme nečistoty a brambory vyskládáme na kuchyňskou linku. Necháme několik hodin osychat.
2.
Poté je nastrouháme struhadlem nahrubo. Díky hrubému strouhání bude v knedlících hezky vidět struktura brambor. Smícháme se solí, vejcem a solamylem.
3.
Krupici si připravíme do misky.
4.
Postupně ji přisypáváme ke směsi brambor a rukama propracováváme. Nejlepší postup je připravit si podložku, z brambor vždy udělat placku, nasypat část krupice, zabalit dovnitř a znovu zpracovat na kuličku a váleček.
5.
Tento postup opakovat několikrát, dokud krupici nespotřebujete celou. Pokud by těsto ještě lepilo, znovu přidejte další krupici.
6.
Během propracovávání dejte vařit velký hrnec vody se širokým dnem. Do vody dejte ještě další 1 lžíci soli. Přiveďte k varu.
7.
Těsto se nesmí zpracovávat příliš dlouhou a nesmí nijak odpočívat. Musí co nejdříve do vroucí vody.
8.
Jakmile jej máte zpracované, rozdělte na 3 delší válečky. V průměru budou mít asi 5 až 8 cm. Hodně je stlačujte.
9.
Ponořte je do vroucí vody a vařte asi 20 minut. Ke konci vaření vyplavou. Po 5 minutách s nimi pohněte vařechou, nesmějí být nalepené ke dnu.
10.
Mezitím si důkladně vymyjte dřez a připravte si do něj studenou vodu.
11.
Jakmile jsou knedlíky uvařeny, vytáhněte je a rychle ponořte do studené vody. Stačí na půl minuty. Poté dejte na prkýnko a propíchejte po délce vidličkou. Nakrájejte a můžete podávat.

Od: Ráďa 78, 10.11.2019

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Jméno:
Mail:

Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod příprava
20 min vaření
1 hod 30 min celkem
Množství: 3 × knedlík
Autor: Ráďa 78
Cena ingrediencí: 1 × knedlík = 12 Kč
Kategorie: česká, přílohy, brambory, vegetariánské

Nutriční hodnoty

Množství
1 × knedlík
Energetická hodnota
855.51 kcal
Protein
27.68 g
Sacharidy
z toho cukr
176.13 g
3.23 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
4.47 g
0.34 g

Detailní rozpis podle ingrediencí


×

Nenechte si nic uniknout!

To nejlepší vám pošleme do mailu.

Ne, nechci.