Nemame u nas cerstve drozdi
Velikonoční jidáše
Tradiční jidáše, provoněné citrónovou kůrou a sypané sezamovými semínky si můžete vychutnat nejen o svátcích. Podávané s máslem a medem jsou výbornou snídaní. Nejlépe chutnají ještě teplé.
Reklama
Postup přípravy
1.
Z vlažného mléka, trošky cukru a trošky mouky připravíme kvásek. Kvasnice se směsí prošlehejte. Nechejte vykynout.
2.
Mouku smíchejte se špetkou soli, přidejte dobře změklé máslo, cukr. Nastrouhejte muškátový oříšek a citrónovou kůru.
3.
Směs vložte do robotu na hnětení těsta, přidejte kvásek a žloutky. Propracujte na nelepivé těsto.
4.
Nechejte hodinu kynout na teplém místě. Znovu vypracujte a znovu nechejte kynout.
5.
Pak na vále rozválejte na placku. Nakrájejte na tenké proužky. Z nich vytvarujte dlouhé válečky.
6.
Válečky je možné splétat do pletýnky nebo copánků. Nejjednodušší jsou copánky.
7.
Upleťte dlouhé copánky a překrájejte je na malé kousky (při pečení hodně nabudou). Konce přitlačte k sobě.
8.
Kousky potřete rozšlehaným vejcem s kapkou citronové šťávy. Nechejte ještě 15 minut kynout na plechu. Posypete sezamem.
9.
Pečte v rozehřáté troubě na 170 stupňů asi 15 až 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Nový komentář
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
133.15 kcal |
Protein |
3.16 g |
|
Sacharidy
z toho cukr
|
17.83 g
3.08 g
|
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
5.13 g
2.93 g
|
Reklama
Reklama




