Tradiční jidáše, provoněné citrónovou kůrou a sypané sezamovými semínky si můžete vychutnat nejen o svátcích. Podávané s máslem a medem jsou výbornou snídaní. Nejlépe chutnají ještě teplé.
Ingredience (20 x porce)
Na potření
Na posypání
Postup přípravy
Z vlažného mléka, trošky cukru a trošky mouky připravíme kvásek. Kvasnice se směsí prošlehejte. Nechejte vykynout.
Mouku smíchejte se špetkou soli, přidejte dobře změklé máslo, cukr. Nastrouhejte muškátový oříšek a citrónovou kůru.
Směs vložte do robotu na hnětení těsta, přidejte kvásek a žloutky. Propracujte na nelepivé těsto.
Nechejte hodinu kynout na teplém místě. Znovu vypracujte a znovu nechejte kynout.
Pak na vále rozválejte na placku. Nakrájejte na tenké proužky. Z nich vytvarujte dlouhé válečky.
Válečky je možné splétat do pletýnky nebo copánků. Nejjednodušší jsou copánky.
Upleťte dlouhé copánky a překrájejte je na malé kousky (při pečení hodně nabudou). Konce přitlačte k sobě.
Kousky potřete rozšlehaným vejcem s kapkou citronové šťávy. Nechejte ještě 15 minut kynout na plechu. Posypete sezamem.
Pečte v rozehřáté troubě na 170 stupňů asi 15 až 20 minut.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 133.15 kcal |
Protein: 3.16 g |
Sacharidy: 17.83 g |
z toho cukr: 3.08 g |
Tuk: 5.13 g |
z toho nas. MK: 2.93 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2542-velikonocni-jidase