Stévie – sladké tajemství z Paraguaye
Tato téměř zázračná rostlina není žádnou žhavou novinkou, v některých částech světa se používá již po staletí. A není divu, že je předurčená k tomu, aby se rozšířila po celém světě a stala se nejpoužívanějším přírodním sladidlem. Stévie je totiž 30 krát sladší než cukr, bez kalorií a nežádoucích vedlejších účinků.
S narůstající spotřebou umělých sladidel rostla i touha některých lidí po jiných a zdravějších alternativách, které by uspokojili sladkou chutí, ale zároveň bychom nemuseli řešit hromadící se kalorie. Chemická chuť sacharinu je již delší dobu nahrazována chutnějšími variantami, jako je například aspartam. Dlouhodobé účinky aspartamu na lidské zdraví však nejsou zcela potvrzeny.
Stejně jako umělá sladidla nemá stévie a produkty z ní vyrobené vliv na hladinu glukózy v krvi. Může vám tedy pomoci při zdravotních potížích nebo při redukci hmotnosti. Nejen, že neobsahuje žádné kalorie, ale navíc jí stačí použít opravdu velmi malé množství, abychom dosáhli příjemné sladké chuti potraviny.
Stevia rebaudiana je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její listy se vyznačují sladkou a příjemnou chutí. Vysoce rafinovaná forma stévie s názvem rebaudiosid A (známý i pod názvem Rebiana) je schválen institucí US Food and Drug Administration (FDA) jako potravinářské aditivum.
Méně rafinované formy stévie nebo její listy nejsou schváleny FDA pro použití v potravinách, ale prodávají se jako doplňky stravy v práškové či tekuté formě. Toto stanovisko FDA je založeno na omezeném počtu studií, které se účinky hrubě rafinované nebe natural stévie zabývají.
V Paraguayi je používána od nepaměti jako sladidlo do čaje a považují ji zde dokonce za rostlinu s léčivými vlastnostmi. V Japonsku, kde bylo používání umělých sladidel zakázáno, tvoří stévie dokonce polovinu z užívaných přírodních sladidel. V Americe a v Evropě se jedná o rostlinu poměrně novou a je nutné se blíže seznámit s tím, jak je možné ji pěstovat v našich podmínkách.
Tipy pro použití čerstvé stévie:
- přidejte několik lístků do šálku s horkou tekutinou (přibližně 3 lžíce nasekané stévie se co do sladké chuti rovnají šálku cukru!)
- vytvořte si extrakt z listů – přiveďte vodu k varu a odstavte ji, ve vodě nechte po dobu 30 minut vyluhovat balíček listů stévie (tento extrakt má univerzální použití, musíte ovšem počítat s jeho zeleným zabarvením)
Tipy pro použití sušené stévie:
- usušené listy rozemelte pomocí mlýnku na jemný prášek, který má široké použití při vaření nebo pečení
- skladujte ve vzduchotěsné nádobě bez přístupu světla
- přibližně 1 lžíce sušeného stéviového prášku se rovná jednomu šálku cukru
Přečtěte si více na téma
Související články
STOP bílým zabijákům - Cukr + 7 zdravějších alternativ
Málokdo se dokáže vzdát cukru na sto procent. Sice se jej můžeme snažit omezit, ale samotnému slazení se někdy nevyhneme – například při pečení. Proto jsme pro vás připravili seznam sedmi zdravějších alternativ, se kterými si můžete život v případě potřeby osladit.
Lipie sladká - aztécký cukr
Přírodní sladidla se v současnosti hojně prodávají či jsou přímo pěstovány na zahradě, a to především stévie sladká. Ale už jste slyšeli o lipii sladké? Toto sladidlo je ještě sladší než výše zmiňovaná stévie, avšak i přesto je vhodná pro osoby, kterým byl diagnostikován diabetes.
Nahraďte cukr přirozeně
Nadměrná konzumace cukru může vést k mnoha zdravotním problémům, jako je například obezita, diabetes, srdeční choroby či zubní kaz. Existuje však mnoho přirozených sladidel, která mohou nahradit běžný cukr a zároveň dopřát pokrmům sladkou chuť.