STOP bílým zabijákům - Cukr + 7 zdravějších alternativ
Málokdo se dokáže vzdát cukru na sto procent. Sice se jej můžeme snažit omezit, ale samotnému slazení se někdy nevyhneme – například při pečení. Proto jsme pro vás připravili seznam sedmi zdravějších alternativ, se kterými si můžete život v případě potřeby osladit.
Stevie
Stevie je exotická rostlina, která má velmi vysokou sladivost s minimálním počtem kalorií. Má pozitivní účinky na trávení i na naše zuby. Překážet nám může její mírná „sladidlová“ pachuť, kterou ne každý z nás obdivuje.
Sušené ovoce
Jeden z nejlepších způsobů, jak jednoduše osladit většinu svých dezertů. Jakékoliv sušené ovoce stačí nechat změknout ve vodě a poté rozmixovat a přidat do těsta. Jde o zdravější variantu přírodního cukru než toho bílého.
Agávový sirup
Jeho výhoda tkví v nízkém glykemickém indexu, ale i v jeho podpoře k normální činnosti střev. Sladivost tohoto sirupu je o půlku větší než u medu, ale chuťově je jemnější než javorový sirup – ideální na pečení.
Javorový sirup
Sirup s karamelovým arómatem se vyrábí z mízy javoru. Obsahuje velké množství minerálů (Ca, Mg, Fe) a několik vitaminů. Velmi často se používá k palačinkám, lívancům nebo do kaší.
Obilné sirupy
Mezi obilné sirupy patří pšeničný, rýžový, kukuřičný a jiné sirupy. Sirupy jsou vyráběny z naklíčeného obilí a můžeme s nimi sladit prakticky cokoliv. Sirupy se vyznačují obsahem vitaminu B a stopových prvků.
Melasa
Jde o vedlejší produkt při výrobě cukru. Je velmi zdravá a obsahuje například železo, draslík, zinek, hořčík, vápník nebo třeba fosfor. Díky své chuti nesedne všem, ale do kávy nebo kakaa je ideální.
Med
Jde o sladidlo našich předků. Obsahuje mnoho bioaktivních látek a hodí se na pečení i do kaší. Med obsahuje také minerální látky, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen.
Přečtěte si více na téma
Související články
Nahraďte cukr přirozeně
Nadměrná konzumace cukru může vést k mnoha zdravotním problémům, jako je například obezita, diabetes, srdeční choroby či zubní kaz. Existuje však mnoho přirozených sladidel, která mohou nahradit běžný cukr a zároveň dopřát pokrmům sladkou chuť.
Sladká rozmanitost: Velký přehled různých druhů cukrů
Ačkoliv nepatří zrovna k nejzdravějším ingrediencím, velká spousta receptů se bez něj zkrátka neobejde. A není třeba si ho úplně odpírat, stačí volit rozumnou míru a s konzumací to nepřehánět. Vydejte se s námi na sladkou cestu za různými druhy cukrů. Liší se od sebe složením, chutí i využitím v kuchyni.
Příliš mnoho kalorií, cukru, soli. Jak nahradit nezdravé ingredience v receptech
Říkáte si občas, že by váš jídelníček mohl být zdravější? Pokud se vám zároveň nechce pouštět do radikálních změn a odmítáte se vzdát svých oblíbených receptů, můžete na to jít takzvaně od lesa. Jednoduše zkuste nahradit běžné ingredience jejich odlehčenějšími alternativami.