STOP bílým zabijákům - Cukr + 7 zdravějších alternativ

foto: Shutterstock

Málokdo se dokáže vzdát cukru na sto procent. Sice se jej můžeme snažit omezit, ale samotnému slazení se někdy nevyhneme – například při pečení. Proto jsme pro vás připravili seznam sedmi zdravějších alternativ, se kterými si můžete život v případě potřeby osladit.

Reklama

Stevie

Stevie je exotická rostlina, která má velmi vysokou sladivost s minimálním počtem kalorií. Má pozitivní účinky na trávení i na naše zuby. Překážet nám může její mírná „sladidlová“ pachuť, kterou ne každý z nás obdivuje.

Sušené ovoce

Jeden z nejlepších způsobů, jak jednoduše osladit většinu svých dezertů. Jakékoliv sušené ovoce stačí nechat změknout ve vodě a poté rozmixovat a přidat do těsta. Jde o zdravější variantu přírodního cukru než toho bílého.

Reklama

Agávový sirup

Jeho výhoda tkví v nízkém glykemickém indexu, ale i v jeho podpoře k normální činnosti střev. Sladivost tohoto sirupu je o půlku větší než u medu, ale chuťově je jemnější než javorový sirup – ideální na pečení.

Javorový sirup

Sirup s karamelovým arómatem se vyrábí z mízy javoru. Obsahuje velké množství minerálů (Ca, Mg, Fe) a několik vitaminů. Velmi často se používá k palačinkám, lívancům nebo do kaší.

Obilné sirupy

Mezi obilné sirupy patří pšeničný, rýžový, kukuřičný a jiné sirupy. Sirupy jsou vyráběny z naklíčeného obilí a můžeme s nimi sladit prakticky cokoliv. Sirupy se vyznačují obsahem vitaminu B a stopových prvků.

Melasa

Jde o vedlejší produkt při výrobě cukru. Je velmi zdravá a obsahuje například železo, draslík, zinek, hořčík, vápník nebo třeba fosfor. Díky své chuti nesedne všem, ale do kávy nebo kakaa je ideální.

Med

Jde o sladidlo našich předků. Obsahuje mnoho bioaktivních látek a hodí se na pečení i do kaší. Med obsahuje také minerální látky, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen.

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Nahraďte cukr přirozeně

Nadměrná konzumace cukru může vést k mnoha zdravotním problémům, jako je například obezita, diabetes, srdeční choroby či zubní kaz. Existuje však mnoho přirozených sladidel, která mohou nahradit běžný cukr a zároveň dopřát pokrmům sladkou chuť.

Sladká rozmanitost: Velký přehled různých druhů cukrů

Ačkoliv nepatří zrovna k nejzdravějším ingrediencím, velká spousta receptů se bez něj zkrátka neobejde. A není třeba si ho úplně odpírat, stačí volit rozumnou míru a s konzumací to nepřehánět. Vydejte se s námi na sladkou cestu za různými druhy cukrů. Liší se od sebe složením, chutí i využitím v kuchyni.

Příliš mnoho kalorií, cukru, soli. Jak nahradit nezdravé ingredience v receptech

Říkáte si občas, že by váš jídelníček mohl být zdravější? Pokud se vám zároveň nechce pouštět do radikálních změn a odmítáte se vzdát svých oblíbených receptů, můžete na to jít takzvaně od lesa. Jednoduše zkuste nahradit běžné ingredience jejich odlehčenějšími alternativami.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.