STOP bílým zabijákům - Cukr + 7 zdravějších alternativ

Málokdo se dokáže vzdát cukru na sto procent. Sice se jej můžeme snažit omezit, ale samotnému slazení se někdy nevyhneme – například při pečení. Proto jsme pro vás připravili seznam sedmi zdravějších alternativ, se kterými si můžete život v případě potřeby osladit.

Stevie

Stevie je exotická rostlina, která má velmi vysokou sladivost s minimálním počtem kalorií. Má pozitivní účinky na trávení i na naše zuby. Překážet nám může její mírná „sladidlová“ pachuť, kterou ne každý z nás obdivuje.

Sušené ovoce

Jeden z nejlepších způsobů, jak jednoduše osladit většinu svých dezertů. Jakékoliv sušené ovoce stačí nechat změknout ve vodě a poté rozmixovat a přidat do těsta. Jde o zdravější variantu přírodního cukru než toho bílého.

Agávový sirup

Jeho výhoda tkví v nízkém glykemickém indexu, ale i v jeho podpoře k normální činnosti střev. Sladivost tohoto sirupu je o půlku větší než u medu, ale chuťově je jemnější než javorový sirup – ideální na pečení.

Javorový sirup

Sirup s karamelovým arómatem se vyrábí z mízy javoru. Obsahuje velké množství minerálů (Ca, Mg, Fe) a několik vitaminů. Velmi často se používá k palačinkám, lívancům nebo do kaší.

Obilné sirupy

Mezi obilné sirupy patří pšeničný, rýžový, kukuřičný a jiné sirupy. Sirupy jsou vyráběny z naklíčeného obilí a můžeme s nimi sladit prakticky cokoliv. Sirupy se vyznačují obsahem vitaminu B a stopových prvků.

Melasa

Jde o vedlejší produkt při výrobě cukru. Je velmi zdravá a obsahuje například železo, draslík, zinek, hořčík, vápník nebo třeba fosfor. Díky své chuti nesedne všem, ale do kávy nebo kakaa je ideální.

Med

Jde o sladidlo našich předků. Obsahuje mnoho bioaktivních látek a hodí se na pečení i do kaší. Med obsahuje také minerální látky, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen.

Od: Stanislava, 21.11.2018