Stévie – sladké tajemství z Paraguaye

Tato téměř zázračná rostlina není žádnou žhavou novinkou, v některých částech světa se používá již po staletí. A není divu, že je předurčená k tomu, aby se rozšířila po celém světě a stala se nejpoužívanějším přírodním sladidlem. Stévie je totiž 30 krát sladší než cukr, bez kalorií a nežádoucích vedlejších účinků.

S narůstající spotřebou umělých sladidel rostla i touha některých lidí po jiných a zdravějších alternativách, které by uspokojili sladkou chutí, ale zároveň bychom nemuseli řešit hromadící se kalorie. Chemická chuť sacharinu je již delší dobu nahrazována chutnějšími variantami, jako je například aspartam. Dlouhodobé účinky aspartamu na lidské zdraví však nejsou zcela potvrzeny.

Stejně jako umělá sladidla nemá stévie a produkty z ní vyrobené vliv na hladinu glukózy v krvi. Může vám tedy pomoci při zdravotních potížích nebo při redukci hmotnosti. Nejen, že neobsahuje žádné kalorie, ale navíc jí stačí použít opravdu velmi malé množství, abychom dosáhli příjemné sladké chuti potraviny.

Stevia rebaudiana je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její listy se vyznačují sladkou a příjemnou chutí. Vysoce rafinovaná forma stévie s názvem rebaudiosid A (známý i pod názvem Rebiana) je schválen institucí US Food and Drug Administration (FDA) jako potravinářské aditivum.

Méně rafinované formy stévie nebo její listy nejsou schváleny FDA pro použití v potravinách, ale prodávají se jako doplňky stravy v práškové či tekuté formě. Toto stanovisko FDA je založeno na omezeném počtu studií, které se účinky hrubě rafinované nebe natural stévie zabývají.

V Paraguayi je používána od nepaměti jako sladidlo do čaje a považují ji zde dokonce za rostlinu s léčivými vlastnostmi. V Japonsku, kde bylo používání umělých sladidel zakázáno, tvoří stévie dokonce polovinu z užívaných přírodních sladidel. V Americe a v Evropě se jedná o rostlinu poměrně novou a je nutné se blíže seznámit s tím, jak je možné ji pěstovat v našich podmínkách.

Tipy pro použití čerstvé stévie:

Tipy pro použití sušené stévie:

Od: PelMel, 8.5.2020