Lék na všechny neduhy roste na každé zahrádce

S nadsázkou bychom mohli říct, že pokud hledáte tabletu, která vám přinese dlouhověkost, sáhněte každý den po porci sladkých jahod. Kromě úpravy krevního tlaku, ochrany srdce a cév, podpory imunitního systému, jsou jahody prostředkem proti stárnutí. Zařaďte je do jídelníčku co nejčastěji.

Reklama

Jahoda na každou zahrádku

Jedním z nejoblíbenějších zahradních plodů je určitě jahoda. Její sezona sklizně je poměrně krátká, proto se můžeme setkat s velkým množstvím vyšlechtěných odrůd, u kterých je možné sklízet úrodu téměř po celý rok. Dají se sehnat odrůdy, které můžete pěstovat v květináčích na parapetech i menších balkonech, daří se jim ve sklenících i v oblastech s nižší průměrnou teplotou. Proto není důvod, proč byste jahody nemohli pěstovat i vy.

Studnice zdraví

Jahody mají na 100 g plodů vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody. Jsou cenným zdrojem kyseliny listové, draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Polyfenoly v jahodách působí v organizmu jako antioxidant. Jahody jsou protizánětlivé, příznivě ovlivňují vznik cukrovky, chrání před infarktem, mrtvicí, rakovinou nebo prostší obtíží, zácpou.

Jahody mají nejvíce manganu mezi tuzemským ovocem. Ten bojuje proti únavě, podráždění, stresu, ale i bolesti kloubů. S dostatkem manganu bude správně fungovat mozek a nervová soustava, stejně jako štítná žláza.

Ne mrkev ale jahody

Dříve se tvrdilo, že mrkev se postará o dobrý zrak. Nešlo samozřejmě ani tak o samotnou mrkev, jako o obsah vitamínů a dalších prospěšných látek. Mrkev by jahody porazily na celé čáře, protože flavonoidy v jahodách brání suchosti očí a předchází poruchám vidění. Pro zrak jsou důležité vitamíny A a E, které jahody obsahují. Dokonce jsou jahody doporučovány jako podpůrná léčba šedého zákalu a umí snížit riziko zánětů očí i dalších očních onemocnění.

S jahodami podpoříte krátkodobou paměť

Stárnutí mozku nelze zcela zabránit. Můžeme mu ale poskytnout kvalitní a odpovídající výživu, abychom jej udrželi co nejdéle v kondici. Super palivem pro mozek jsou jahody. Častá konzumace jahod podpoří funkce mozku, zlepší se krátkodobá paměť a může se předejít i Alzheimerově chorobě.

Reklama

Jahodou k dlouhověkosti

Volné radikály byly už několikrát označeny jako příčina stárnutí buněk. Proti volným radikálům se dá bojovat antioxidanty. Sladké a zralé jahody jsou na antioxidanty bohaté. Jahody jsou cenným zdrojem hořčíku a draslíku, ty se starají o správné fungování kardiovaskulárního systému a přispívají k dlouhověkosti. Antokyanin v jahodách předchází vzniku infarktu a kvercetin je protizánětlivý.

Pro zdraví srdce je důležitý zejména draslík, protože je účinný při snižování krevního tlaku.

Vysoký obsah vitamínu C

Pozitivních účinků dostatečné konzumace vitamínu C je nespočet. V hrstce jahod je více vitamínu C než v pomeranči nebo kiwi. Vitamín C je výraznou podporou imunitního systému, chrání kosti, chrupavku, kůži i zuby. S dostatečným množstvím vitaminu C se snižuje míra únavy a vyčerpání, zvyšuje se vstřebávání železa. Ve 100 g jahod je vitamínu C více, než je doporučená denní dávka pro dospělého člověka.

Za krásou s jahodami

Na pravidelnou konzumaci jahod by se měly zaměřit osoby s problematickou pletí. Jahody dokáží omezit výskyt akné i snížit hyperpigmentaci. Podpoří tvorbu nových buněk a kolagenu. Pleť bude více regenerovaná, pružnější a prozářená.

Jahody mají minimum kalorií, ale jsou příjemně nasládlé, proto jsou dobrou volbou při redukční dietě. Dokonce umí podpořit spalování tuků.

Jahody v jídelníčku

Nejlépe chutnají jahody čerstvé, proto kdo má možnost, věnuje se jejich pěstování nebo se snaží jahody zakoupit v sezoně od blízkých pěstitelů. Jahody si můžete dopřát jako svačinku kdykoliv během dne, nejlépe v kombinaci se zdrojem bílkovin, například s kefírem, tvarohem nebo jogurtem. Výborně chutnají na pudinku, palačinkách i v jiných dezertech.

Skladované v lednici vydrží jen několik dní, můžete je zpracovat na kompot nebo marmeládu. Je třeba ale počítat s tím, že tepelnou úpravou přijdete o mnoho zdraví prospěšných látek. Doma je skladujte nejlépe mrazením. Nejprve je jako jednotlivé kusy nechejte zmrazit na plechu a teprve zamrazené je seskládejte do krabičky nebo sáčku. Tímto způsobem se nejlépe zachová struktura. Po rozmrazení jsou jahody vhodné do smoothie nebo do koktejlů.

Jestli si chcete dopřát chuť čerstvých jahod i v období, kdy nejsou v obchodech k sehnání, vsaďte na jahody sušené mrazem.

Zdroje: WebMD.com, ClevelandClinic.org, EverydayHealth.com, BBCgoodFood.com, EatingWell.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 11.4.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama